Dobrá Čajovňa Košice

DARJEELING Second Flush GIDDAPAHAR a RESHEEHAT BIO
31. júla 2021

Milí čajomilci, čerstvá dodávka druhých zberov z Dajreelingu Druhý zber čajových lístkov prebieha v hmlystých horách Darjeelingu tesne pred obdobím dažďov od konca mája do polovice júna. Tieto čaje sú pre svoju chuťovú kvalitu a úžasnú vyzretosť porovnávané s vínami … Pokračovať

Čajová NOVINKA! ANJI BAI CHA – zelený čínsky čaj
31. júla 2021

Milí čajoví priatelia, na pultoch Dobrej čajovne sme privítali čerstvú novinku zelenku ANJI BAI CHA – v preklade “Biely čaj”. Ide o vzácny zelený čaj spracovaný z legendárneho kríka “bieleho čajovníka”. Jeho jemne žltkastý nálev má sladkastú vôňu a chuť. … Pokračovať

Doplnili sme ponuku Bylinných čajov
09. marca 2021

Priatelia, podporili sme aj slovenského výrobcu a dodávateľa skvelých byliniek liečiviek (Agrokarpaty), tak ak by ste potrebovali ako podpornú liečbu niektorú z týchto sypaných bylín, nájdete ju na poličkách našej čajovne: Baza Čierna Levanduľa Lipa malolistá Medovka lekárska Nechtík lekársky … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
25. októbra 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Čajová NOVINKA – Magnolia Mao Jian
17. októbra 2018

Milí priatelia, na pultíkoch čajových pribudla nám radostná novinka tohtoročná – vynikajúci čínsky zelený čaj z provincie Guangdong – MAO JIAN ovoňaný kvietkami Magnólie  Pozoruhodná vôňa a plná chuť tohto čaju neslabne ani po opakovaných nálevoch…

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

“Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…”

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *