Dobrá Čajovňa Košice

V sobotu 22.2. bude čajovňa ZATVORENÁ!!!
21. februára 2025

Čajová keramika v našom obchodíku
21. decembra 2024

Čajovmilí priatelia, v našom čajovom obchodíku môžete v týchto dňoch ešte nájsť tieto krásne čajové kúsky:   Japonská čajová sada s dvoma šálkami 600 – 700 ml Hlinená sada so 4 šálkami a podsvietnikom (Slovensko) 700 ml Japonská vtáčia konvička … Pokračovať

Čerstvé Darjeelingy Second Flush naskladnené!!
27. júna 2024

Milí priatelia čajomilci, na pulty čajovne dorazili vynikajúce indické čerstvé čaje z DARJEELINGu, Second Flush, tzv. druhý zber zo záhrad SINGBULLI  a  SINGEL. Neváhajte a doprajte si trochu čerstvosti z letného zberu čajových lístkov. Zakúpiť si ich môžete na našom e-shope … Pokračovať

Čerstvé zelenky LONG JING a BI LUO CHUNG sú už na sklade!!
10. mája 2024

Milí čajoví priatelia,   čerstvé tohtoročné zbery čínskeho zeleného čaju Long Jing Tieger Spring  a Bi Luo Chung  sú naskladnené v našom čajovom obchodíku. Neváhajte sa u nás zastaviť a doplniť vaše domáce zásoby čaju.

NOVINKA!! Modrý čaj – Buterfly pea flower
27. februára 2023

Milí čajomilci, príďte k nám ochutnať a zažiť lahodný Modrý čaj – Butterfly pea flower, s priaznivými účinkami na celý organizmus, na regeneráciu pokožky a vlasov a pôsobiaci upokojujúco na nervový systém. Nájdete v našom e-shope: MODRÝ ČAJ – Butterfly … Pokračovať

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

“Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…”

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *