Zelené čaje – LU CHA [lü čcha]
Čaje, u ktorých neprebehol proces tzv. fermentácie.
KÓREA
NOKCHA Kórea
“Zelený čaj” z pohoria Jirishan na najjužnejšom pobreží kórejskom. Zbiera sa a spracováva výhradne ručne – iba v 30 dennom období na prelome apríla a mája. Vo svetlozelenom náleve skrýva sa nevídaná chuť “na pomedzí” čajov čínskych a japonských.
ČÍNA
LONG JING CHA TIGER SPRING Čína, Zhejiang
[lung ťing čcha] Tygrí prameň. Slávny druh čaju z čínskej provincie Zhe Jiang, nesúci názov kultovného miesta, ktoré sa nachádza v horách Tiyun. Tygrí prameň je zdrojom tej najlepšej vody pre prípravu čaju Long Jing. Plochý pevný list svetlozelenej farby – to je sprievodný znak pre kvalitný Long Jing. Medzi znalcami je čaj z tejto produkcie označovaný ako špička medzi čínskymi zelenými čajmi vôbec. Priezračný nálev chutí a vonia veľmi jemne aj po niekoľkých zaliatiach. Long Jing „Tygrí prameň„ je spracovávaný vo veľkých kovových misách. Je vhodný na stretnutia a rozhovor s najmilšími priateľmi.
PUTUO FO CHA Čína, Zhejiang
(čaj Buddhov z ostrova Putuo Shan) Tradícia pestovania čaju tohto delikátneho takmer dva a pol tisícročná istoiste záruku dáva, že čaj tento v záhradách medzi kláštormi buddhistickými pestovaný a výhradne ručne spracovávaný kvalitou superiórnou oplývať bude. Podľa informácií dostupných o zásielku vôbec prvú do krajiny na kontinente starom jedná sa.
WENSHAN MAO FENG CHA Čína, Yunnan
[ešan mao feng čcha] Spomienka na čajového kráľa. Znamenitý zelený čerstvý čínský čaj z produkcie preslávenej čajovej provincie Yunnan. Iskrivý svetlozelený nálev umožňuje prežiť v šálke neopakovateľnú rozkoš z chuti a vône, ktoré sú nenapodobiteľné žiadnym iným čajom. Vysoko ušľachtilý vzhľad, striebrite ochmýrený dlhý tipsový list, pevne pozdĺžne zvinutý. Čaj sýto čerstvej trávovej vône, nálev čírej až svetlozelenkavej farby, blahodárnej chuti, s čajomilecky ľahko omamnými účinkami.
BI LUO CHUNG “TAI HU” Čína, Jiangsu
[piluo čchun taj chu] Modrozelené špirálky jari od jazera Tai. Tento skutočný čajový originál, označovaný za čajový perzián, je vo veľmi malom množstve produkovaný v čínskej provincii Jiangsu v malej dedinke Dong Shan, ležiacej na poloostrove obklopenom jazerom Tai. Drobulinké lístky farby tmavo zelenej až striebristej, tvaru drobných ihličiek špirálkovito zvinutých. Nálev priezračne zelenej farby, sviežej jemnej trávovej vône, chuti decentne zvieravej.
LUAN GUAPIAN Čína, Anhui
[luan kuapchien] Melónové semienka. Nezvyčajný vzhľad tohto čaju a tiež skutočnosť, že patrí do pätice vôbec najznámejších čajov Číny nás viedol k tomu, že sme sa o tohto zástupcu čajovej produkcie provincie Anhui začali zaujímať. Luan Guapian nás však zaujal aj svojou neobvykle sviežou trávovou chuťou a teda dostal šancu stať sa ďaľším reprezentantom Ríše stredu v ponuke Dobrej čajovne.
TIAN MU LONG ZHU CHA Čína, Zhejiang
[tian mu long ču] Dračie oči (dosl. Perly draka od hory Tian Mu). Velejemný, vysoko kvalitný zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonkov, s delikatesnou chuťou a vôňou horského vánku a predovšetkým unikátnym vzhľadom. Pretože tento čaj je ručičkami čínskych zberačiek spracovávaný do guličiek, ktoré perlám sa podobajú, a ktoré v šálke po zaliatí vodou pôvabne sa rozvíjajú. Preto je tento čaj podávaný tiež v pohári, aby pôžitok bol dokonalý.
MAO JIAN Čína, Guangxi
[mao tjen] Blahodárne účinky tohto výberového zeleného čaju z provincie Hunan na zažívanie tuku z baranieho mäsa boli objavené pravovernými moslimami v severnej provincii Xinjian už dávno. V ponuke Dobrej čajovne sa objavuje až teraz ako symbol stretávania kultúr. Doporučujeme popíjať k dobre „vyškolenej“ jahňacej klobáske.
LUSHAN YUN WU Čína, JianXi
„Mraky a hmla zo zelených hôr.“
Slávny čaj zo slávnych hôr v stredočínskej provincii Jian Xi. Medzi koloniálnymi vilami a bizarnými zjazdovými palácmi podarilo sa milcovskej výprave Čína 2007 objaviť v hmlách a oblakoch ukrytý Lushanský výskumný ústav čajovnícky. Práve z jeho starostlivej limitovanej produkcie pochádza čaj príznačného mena a osviežujúcej chuti.
DIAN LU CHA Čína, Yunnan
[dian lü čcha] Nefermentovaná podoba známeho čínskeho čaju zo slávnej juhočínskej produkcie rovnomennej provincie Yunnan. Čaj k bežnému popíjaniu, vynikajúci k sušeným rybám. Triedené, rovnomerne zvinuté lístky svetlozelenej farby, sýta trávová vôňa čerstvého zeleného čaju a plná chuť.
ZHU CHA Čína, Zhejiang
[ču-čcha] Perlový čaj. V Európe nazývaný Gunpowder. Čaj na bežné pitie, vhodný doplnok k čínskej tabuli. Je typický spracovaním do malých pevne zvinutých guličiek. Nálev svetlozelenej farby chutí a vonia ľahko dymovo – túto arómu získava čaj v kovových panviciach, v ktorých sa v krúživom pohybe čaj suší nad dreveným uhlím.
VIETNAM
CHÉ XANH PREMIUM Vietnam
„Návrat strateného syna.“
Opäť na pultoch Dobrých čajovní! Starostlivo vyberaný zástupca vietnamských zelených čajov, delikátny aj po opakovanom zaliatí.
HA GIANG “CHÉ XANH” Vietnam
„Zelený divočák“ Zelený čaj ručne zbieraný miestnymi kmeňmi z divoko rastúcich čajovníkov starších ako 100 rokov v horskej oblasti Ha Giang na severe Vietnamu (nad 1 000 m.n.m.). Čaj typický svojou mohutnosťou vône a plnosťou chute, s dlhým sladkastým dozvukom.
CHÉ XANH Vietnam
[tje saň] „Návrat strateného syna“ opäť na pultoch Dobrých čajovní! Starostlivo vyberaný zástupca vietnamských zelených čajov, delikátny aj po opakovanom zaliatí.
JAPONSKO
MATCHA KYOTO Japonsko, Uji
Jedná sa o prvotriedny typ práškového jemne mletého čaju. Matcha je používaná pri takzvanom japonskom čajovom obrade, kedy je čaj v originálnej miske, nazývanej čawan, šľahaný bambusovou metličkou s názvom časen. Hráškovo zelený veľmi jemný prášok výrazne trávovej vône je prejavom charakteristickým pre kvalitnú Matchu. Spenený nálev má sviežu zelenú farbu, nezabudnuteľnú chuť, vysoko intenzívnu. Doporučuje sa požívať po dezerte alebo sladkosti japonskej, nie však na lačno.
KABUKICHA Japonsko
Japonský zelený výberový čaj typu Kabusecha „čiastočne zatienená Sencha“. Vhodný pre osvieženie v horúcich letných dňoch alebo po únavnej prechádzke rušným mestom. Tento čaj je pripravovaný raritným spôsobom, ktorý do Čiech priniesol japonský čajový mág Masahiro Takada. Unikátnosť prípravy spočíva v použití studenej vody schladenej ľadom, ktorou sa zalejú čajové lístky. Podáva sa v miniatúrnej šálke.
GYOKURO KYOTO Japonsko, Uji
Excelentný vysoko kvalitný japonský zelený čaj. Lahodná chuť a svieža trávová vôňa jari umožňuje prežiť dotyk nebies v šálke. Tento čaj patrí k najviac ceneným produktom říše Nipponu. Je zbieraný na špeciálne zatienených poliach a je zárukou pôžitku nevšedného, originálnou jeho prípravou potom umocneného. Tmavo zelený plochý subtílny lístok rovnomernej veľkosti, čerstvej trávovej vône a delikátnej chuti. Typ čaju Gyokuro je vyhľadávaný pre jeho charakteristicky sladkú chuť.
KAMACHA Japonsko, Ureshino
História spracovania čajových lístkov v Japonsku nie je taká dlhá ako v susednej Číne, avšak súčasný spôsob spracovania čaju je unikátny, ako je unikátna celá japonská kultúra. Prevažná väčšina čajových lístkov je spracovaná preparením, ale existuje výnimka. Tou je ponúkaný Kamacha, ktorý je vyrobený starou ortodoxnou čínskou metódou, keď sú vlhké lístky prudko zahriate na rozpálených panviciach.
YAMACHA Japonsko, Hamamatsu
Len máloktorý dovozca čajov môže sa pochváliť pravým horským čajom z ďalekého Japonska. Tento čaj pestovaný je na terasovitých záhradach na úbočiach hôr vypínajúcich sa nad mestom Hamamatsu na juhu ostrova Honšú. Ponúkaný čaj bol starostlivo degustovaný a vybraný v tradičnej čajovni v japonskom mestečku Uji výpravou Dobrých čajovníkov.
TAMARYOKUCHA Japonsko, Ureshino
Tamara. Jedná sa o prvotriedny typ zeleného čaju. Vhodný pre sviatočnú príležitosť. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí. Tmavozelený drobný lístok rovnomerne zvinutý. Nálev svetlozelenej farby, sviežej delikátnej chuti.
SENCHA KYOTO Japonsko, Uji
Toto označenie nesie japonský zelený čaj, ktorý je v súčasnosti najtypickejším čajom japonského trhu. Táto sorta je známa najmä svojím starostlivým spracovaním. Sencha má veľmi priaznivé účinky na telo i ducha, ktoré povzbudzuje. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí. Vhodný k tichému stretnutiu s najmilšími priateľmi.
KUKICHA KYOTO Japonsko, Uji
Čaj stopkový alebo tiež rapíkový, u nás čajová rarita. Tento typ čaju býva tiež základom pri výrobe Hojicha, ale v tomto prípade sa jedná o vedľajší produkt, vznikajúci pri výrobe delikatesného čaju Gyokuro. Svetlozelené rapíky, nálev sviežej zelenej farby a jemnej trávovej vône. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí.
BANCHA KYOTO Japonsko, Uji
Základná sorta zeleného japonského čaju, určeného k bežnému pitiu. Plochý lístok svetlozelenej farby a nálev charakteristickej vône čaju.
GENMAICHA KYOTO Japonsko, Uji
Špecificky japonská delikatesa. Vhodný ako nápoj po obede. S pravidla štandardný čaj, obohatený zmiešaním s praženou ryžou. Touto kombináciou získava svoju lákavú arómu a neobvyklú chuť. V preklade znamená čaj s neleštenou ryžou.
HOJICHA KYOTO Japonsko, Uji
Delikátny čaj so špecifickou arómou. Doporučuje sa predovšetkým ako dobrý nápoj po výdatnom obede. Pražené listové stopky, niekedy aj (podľa sorty) s netriedeným listom svetlohnedej farby. V preklade znamená zľahka pražený čaj. Nálev nahnedlej farby, vône čerstvo pečeného chleba, chuti praženej ryže. Dáva výdatný nálev i po niekoľkonásobnom zaliatí.