Dobrá Čajovňa Košice

Sobota 28.9. – Prezentácia na tému Ako si vytvoriť vnútorný mier pre každodenný život
26. septembra 2024

Milí priatelia, v Sobotu 28.9. o 15:00 hod. vás pozývame do podkrovných priestorov čajovne na prednášku pod vedením Klárky Hodničovej na tému: Ako si vytvoriť vnútorný mier pre každodenný život. Vstupné na prednášku:  5 €

Čerstvé Darjeelingy Second Flush naskladnené!!
27. júna 2024

Milí priatelia čajomilci, na pulty čajovne dorazili vynikajúce indické čerstvé čaje z DARJEELINGu, Second Flush, tzv. druhý zber zo záhrad SINGBULLI  a  SINGEL. Neváhajte a doprajte si trochu čerstvosti z letného zberu čajových lístkov. Zakúpiť si ich môžete na našom e-shope … Pokračovať

Čerstvé zelenky LONG JING a BI LUO CHUNG sú už na sklade!!
10. mája 2024

Milí čajoví priatelia,   čerstvé tohtoročné zbery čínskeho zeleného čaju Long Jing Tieger Spring  a Bi Luo Chung  sú naskladnené v našom čajovom obchodíku. Neváhajte sa u nás zastaviť a doplniť vaše domáce zásoby čaju.

Darjeeling First Flush 2024 zo štyroch záhrad je na sklade!!!
29. marca 2024

Milí priaznivci jarných Darjeelingov, sprestrili sme ponuku prvých jarných zberov z indického Darjeelingu o ďalšie vysokohorské záhrady: Snowview Phuguri Puttabong Giddapahar Vynikajúci skorý jarný zber z Darjeelingu, zbieraný a spracovaný z najmladších lístkov v marci tohto roku, zo záhrad vo … Pokračovať

NOVINKA!! Modrý čaj – Buterfly pea flower
27. februára 2023

Milí čajomilci, príďte k nám ochutnať a zažiť lahodný Modrý čaj – Butterfly pea flower, s priaznivými účinkami na celý organizmus, na regeneráciu pokožky a vlasov a pôsobiaci upokojujúco na nervový systém. Nájdete v našom e-shope: MODRÝ ČAJ – Butterfly … Pokračovať

Tmavé čaje

Čaje, u ktorých bolo po prvej čiastočnej fermentácii a usušení prevedené ešte ďalšie spracovanie. V prípade Puerov „zelených“ došlo k ich napareniu a zlisovaniu do najrôznejších tvarov. U Puerov „tmavých“ prebehla ešte jedna umelo vyvolaná fermentácia. Potom boli proste usušené alebo tiež zlisované. Všetky čaje z tejto kapitoly sa vyskytujú výhradne v čajovej produkcii Číny. 

CHI TSE BEENG CHA                                    Čína

Svadobný koláč. (tmavý) 
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláča. Na juhu Číny v provincii Yunnan tradičný dar pri zásnubách ako symbol rodiny (kruhový tvar) a dlhovekosti (Pu Er sám).
obrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHAO LI QIAO CHA                                       Čína

[čao li čchiao čcha]
Čajová tehla. (tmavý)
Exportný názov Yunnan Tea Brick, Pu Er lisovaný do tvaru tehly.
obrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHU YE PU ER CHA                                       Čína

[ču je pchuer čcha]
Vôňa bambus. (tmavý)
Podľa zvyklostí miestnych obyvateľov je čaj napchatý do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemnú arómu tejto exotickej rastliny. Po rozštiepení bambusovej tyče cca 30cm dlhej získame hnedočierny výlisok drobnolistého čaju. Nálev má jemne nasladlú chuť a vôňu ovocného typu.
obrázok konvičkyobrázok konvičky

YUNNAN TUO CHA  XIANG CHA WAN     Čína

[jünnan tuo čcha sian čcha van]
Puerla. (tmavý)
Čaj lisovaný  do tvaru miniatúrnych mištičiek (Xiao Wan), pripomínajúcich  bonbóniky.  Vyžaduje dlhší čas na máčanie.  V  šálke je potom  nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov. Od čias Sungskej dynastie (960-1279) je tento čaj vyhľadávaný pre svoje vynikajúce medicínske vlastnosti. Znesie viac  nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

PU ER CHA                                                       Čína

(tmavý)
Dodatočne fermentovaný, u nás predtým neobvyklý tmavý čaj z juhočínskej provincie Yunnan. Dlhý zvinutý tmavohnedý list so sivastým leskom na povrchu. Tento čaj sa vyznačuje úplne špecifickou (zemitou) arómou starých buddhistických kláštorov. Vyžaduje dlhší čas na máčanie. V šálke je potom nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov.
obrázok konvičky

LAO ZHU BING CHA                                     Čína

Divočák. (zelený)
“Puer zo starého stromu“ je plný názov tohto ojedinelého čaju. Lístky pre výrobu tohto čínskeho originálu sú trhané v korunách divoko rastúcich čajových stromov. V roku 2007 sme v juhočínskej autonómnej oblasti Xishuang-banna mali možnosť pozorovať akrobatické výkony miestnych dedinčaniek šplhajúcich sa v korunách čajovníkov uprostred pralesnej vegetácie.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

QING BING CHA                                           Čína

Rustikal. (zelený)
Pu Er spracovaný pôvodnou, generáciami overenou technológiou – kedy sú po zavädnutí na slnku  čajové lístky lisované do tvaru koláča, ktoré sú potom uložené k pozvoľnému dozrievaniu. Čaj vhodný k opakovaným nálevom, pri ktorých pozoruhodného vývoja chuťového dosiahnuť je možno.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

BAI MU DAN BING CHA                             Čína

„Biely koláč“ (biely)
Biely čaj lisovaný do tvaru koláča. Zvláštnostka z provincie Yunnan. Základom pre ďalšie spracovanie sú jemné čajové listy typu Bai Mu Dan. Čajový koláč krásny na pohľad (vzhľadom k hojnej prítomnosti bielych tipsov), lákajúci na ochutnanie. Vzhľadom k technológii spracovania (lisovanie) a pôvodu čajových listov (Yunnan), vydáva táto verzia bieleho čaju až nezvyklý počet pomerne výrazných nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky