Tmavé čaje
Čaje, u ktorých bolo po prvej čiastočnej fermentácii a usušení prevedené ešte ďalšie spracovanie. V prípade Puerov „zelených“ došlo k ich napareniu a zlisovaniu do najrôznejších tvarov. U Puerov „tmavých“ prebehla ešte jedna umelo vyvolaná fermentácia. Potom boli proste usušené alebo tiež zlisované. Všetky čaje z tejto kapitoly sa vyskytujú výhradne v čajovej produkcii Číny.
CHI TSE BEENG CHA Čína
Svadobný koláč. (tmavý)
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláča. Na juhu Číny v provincii Yunnan tradičný dar pri zásnubách ako symbol rodiny (kruhový tvar) a dlhovekosti (Pu Er sám).
ZHAO LI QIAO CHA Čína
[čao li čchiao čcha]
Čajová tehla. (tmavý)
Exportný názov Yunnan Tea Brick, Pu Er lisovaný do tvaru tehly.
ZHU YE PU ER CHA Čína
[ču je pchuer čcha]
Vôňa bambus. (tmavý)
Podľa zvyklostí miestnych obyvateľov je čaj napchatý do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemnú arómu tejto exotickej rastliny. Po rozštiepení bambusovej tyče cca 30cm dlhej získame hnedočierny výlisok drobnolistého čaju. Nálev má jemne nasladlú chuť a vôňu ovocného typu.
YUNNAN TUO CHA XIANG CHA WAN Čína
[jünnan tuo čcha sian čcha van]
Puerla. (tmavý)
Čaj lisovaný do tvaru miniatúrnych mištičiek (Xiao Wan), pripomínajúcich bonbóniky. Vyžaduje dlhší čas na máčanie. V šálke je potom nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov. Od čias Sungskej dynastie (960-1279) je tento čaj vyhľadávaný pre svoje vynikajúce medicínske vlastnosti. Znesie viac nálevov.
PU ER CHA Čína
(tmavý)
Dodatočne fermentovaný, u nás predtým neobvyklý tmavý čaj z juhočínskej provincie Yunnan. Dlhý zvinutý tmavohnedý list so sivastým leskom na povrchu. Tento čaj sa vyznačuje úplne špecifickou (zemitou) arómou starých buddhistických kláštorov. Vyžaduje dlhší čas na máčanie. V šálke je potom nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov.
LAO ZHU BING CHA Čína
Divočák. (zelený)
“Puer zo starého stromu“ je plný názov tohto ojedinelého čaju. Lístky pre výrobu tohto čínskeho originálu sú trhané v korunách divoko rastúcich čajových stromov. V roku 2007 sme v juhočínskej autonómnej oblasti Xishuang-banna mali možnosť pozorovať akrobatické výkony miestnych dedinčaniek šplhajúcich sa v korunách čajovníkov uprostred pralesnej vegetácie.
QING BING CHA Čína
Rustikal. (zelený)
Pu Er spracovaný pôvodnou, generáciami overenou technológiou – kedy sú po zavädnutí na slnku čajové lístky lisované do tvaru koláča, ktoré sú potom uložené k pozvoľnému dozrievaniu. Čaj vhodný k opakovaným nálevom, pri ktorých pozoruhodného vývoja chuťového dosiahnuť je možno.
BAI MU DAN BING CHA Čína
„Biely koláč“ (biely)
Biely čaj lisovaný do tvaru koláča. Zvláštnostka z provincie Yunnan. Základom pre ďalšie spracovanie sú jemné čajové listy typu Bai Mu Dan. Čajový koláč krásny na pohľad (vzhľadom k hojnej prítomnosti bielych tipsov), lákajúci na ochutnanie. Vzhľadom k technológii spracovania (lisovanie) a pôvodu čajových listov (Yunnan), vydáva táto verzia bieleho čaju až nezvyklý počet pomerne výrazných nálevov.