Dobrá Čajovňa Košice

NOVINKA!! Modrý čaj – Buterfly pea flower
27. februára 2023

Milí čajomilci, príďte k nám ochutnať a zažiť lahodný Modrý čaj – Butterfly pea flower, s priaznivými účinkami na celý organizmus, na regeneráciu pokožky a vlasov a pôsobiaci upokojujúco na nervový systém. Nájdete v našom e-shope: MODRÝ ČAJ – Butterfly … Pokračovať

Doplnili sme ponuku Bylinných čajov
09. marca 2021

Priatelia, podporili sme aj slovenského výrobcu a dodávateľa skvelých byliniek liečiviek (Agrokarpaty), tak ak by ste potrebovali ako podpornú liečbu niektorú z týchto sypaných bylín, nájdete ju na poličkách našej čajovne: Baza Čierna Levanduľa Lipa malolistá Medovka lekárska Nechtík lekársky … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
25. októbra 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Čajová NOVINKA – Magnolia Mao Jian
17. októbra 2018

Milí priatelia, na pultíkoch čajových pribudla nám radostná novinka tohtoročná – vynikajúci čínsky zelený čaj z provincie Guangdong – MAO JIAN ovoňaný kvietkami Magnólie  Pozoruhodná vôňa a plná chuť tohto čaju neslabne ani po opakovaných nálevoch…

Tmavé čaje

Čaje, u ktorých bolo po prvej čiastočnej fermentácii a usušení prevedené ešte ďalšie spracovanie. V prípade Puerov „zelených“ došlo k ich napareniu a zlisovaniu do najrôznejších tvarov. U Puerov „tmavých“ prebehla ešte jedna umelo vyvolaná fermentácia. Potom boli proste usušené alebo tiež zlisované. Všetky čaje z tejto kapitoly sa vyskytujú výhradne v čajovej produkcii Číny. 

LIU BAO CHA                                                   Čína

[ljupao čcha]
Čaj šiestich pevností. (tmavý) 
Čaj na pomedzí – dodatočne fermentovaný oolong. Otec všetkých Puerov. Prvý a zároveň jedinečný reprezentant čajových trópov z provincie Guangxi. Na jeho výrobu je použitý čiastočne fermentovaný oolong. Z dôvodu tohto podávame ako čaj viacnálevový.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                

LIU BAO BING CHA                                       Čína

[liu bao ping čcha]
Puk. (tmavý)
Čaj Liu Bao lisovaný do tvaru koláčika. Dlhšie zrenie odráža sa v mohutnosti chuti, ktorá pri nálevoch opakovaných postupne rozvíja sa.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                              

CHI TSE BEENG CHA                                    Čína

Svadobný koláč. (tmavý) 
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláča. Na juhu Číny v provincii Yunnan tradičný dar pri zásnubách ako symbol rodiny (kruhový tvar) a dlhovekosti (Pu Er sám).
obrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHAO LI QIAO CHA                                       Čína

[čao li čchiao čcha]
Čajová tehla. (tmavý)
Exportný názov Yunnan Tea Brick, Pu Er lisovaný do tvaru tehly.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                            

MANDARÍN-KA  PUERH                               Čína

(tmavý)
Kvalitný, viacnálevový tmavý Puerh, zabalený na dozretie do čerstvej neporušenej šupky mandarínky, ktorá dáva výslednému čaju svojbitnú chuť a osviežujúcu vôňu.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHU YE PU ER CHA                                       Čína

[ču je pchuer čcha]
Vôňa bambus. (tmavý)
Podľa zvyklostí miestnych obyvateľov je čaj napchatý do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemnú arómu tejto exotickej rastliny. Po rozštiepení bambusovej tyče cca 30cm dlhej získame hnedočierny výlisok drobnolistého čaju. Nálev má jemne nasladlú chuť a vôňu ovocného typu.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                        

PUERH – PELETKY                                        Čína

(tmavý)
Žmolky prapodivných tvarov – to sú mimoriadne tvrdé čajové peletky, druhotný produkt vzniknutý na okrajoch “mokrých hromád”, teda hlavnou fermentáciou tmavého Puerhu. Vyznačujú sa veľkou výraznosťou do počtu pripravených nálevou, na druhej strane až prekvapivo vyzretou delikátnosťou a jemnosťou chute. 
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

YUNNAN TUO CHA  XIANG CHA WAN     Čína

[jünnan tuo čcha sian čcha van]
Puerla. (tmavý)
Čaj lisovaný  do tvaru miniatúrnych mištičiek (Xiao Wan), pripomínajúcich  bonbóniky.  Vyžaduje dlhší čas na máčanie.  V  šálke je potom  nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov. Od čias Sungskej dynastie (960-1279) je tento čaj vyhľadávaný pre svoje vynikajúce medicínske vlastnosti. Znesie viac  nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

TUO CHA                                                           Čína  

(tmavý)
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru misky.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                  

PU ER CHA                                                       Čína  

(tmavý)
Dodatočne fermentovaný, u nás predtým neobvyklý tmavý čaj z juhočínskej provincie Yunnan. Dlhý zvinutý tmavohnedý list so sivastým leskom na povrchu. Tento čaj sa vyznačuje úplne špecifickou (zemitou) arómou starých buddhistických kláštorov. Vyžaduje dlhší čas na máčanie. V šálke je potom nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov.
obrázok konvičky                                                                                             

TIBET KHANG ZHUANG                              Tibet

Tibetsko-nepálska špecialita, čaj veľmi specifickej vône i chuti.  Ku príprave používame čaj štandardnej kvality – lisovaný tibetský čaj.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LAO ZHU BING CHA                                     Čína

Divočák. (zelený)
“Puer zo starého stromu“ je plný názov tohto ojedinelého čaju. Lístky pre výrobu tohto čínskeho originálu sú trhané v korunách divoko rastúcich čajových stromov. V roku 2007 sme v juhočínskej autonómnej oblasti Xishuang-banna mali možnosť pozorovať akrobatické výkony miestnych dedinčaniek šplhajúcich sa v korunách čajovníkov uprostred pralesnej vegetácie.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

QING BING CHA                                           Čína

Rustikal. (zelený)
Pu Er spracovaný pôvodnou, generáciami overenou technológiou – kedy sú po zavädnutí na slnku  čajové lístky lisované do tvaru koláča, ktoré sú potom uložené k pozvoľnému dozrievaniu. Čaj vhodný k opakovaným nálevom, pri ktorých pozoruhodného vývoja chuťového dosiahnuť je možno.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

BAI MU DAN BING CHA                             Čína

„Biely koláč“ (biely)
Biely čaj lisovaný do tvaru koláča. Zvláštnostka z provincie Yunnan. Základom pre ďalšie spracovanie sú jemné čajové listy typu Bai Mu Dan. Čajový koláč krásny na pohľad (vzhľadom k hojnej prítomnosti bielych tipsov), lákajúci na ochutnanie. Vzhľadom k technológii spracovania (lisovanie) a pôvodu čajových listov (Yunnan), vydáva táto verzia bieleho čaju až nezvyklý počet pomerne výrazných nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky