Dobrá Čajovňa Košice

Hodina jemnej Yin Jógy
17. septembra 2022

Milí priatelia, vo štvrtok 22.9.2022 o 17:00 hod. sa v podkrovných priestoroch čajovne začína cvičiť nová Yin Jóga pod vedením Lenky Hrusc. Yin jóga sa od klasickej jógy líši tým, že je menej dynamická a v pozíciach sa zostáva výrazne … Pokračovať

Anjelská meditácia
17. septembra 2022

Milí prietalia, vo štvrtok 22.9.2022 o 18:30 hod. sa uskutoční v podkrovných priestoroch Anjelská meditácia pod vedením Moniky Klubertovej.

Meditácia v sprievode krištáľových mís
17. septembra 2022

Milí priatelia, v pondelok 19.9.2022 o 19:00  bude v podkrovných priestoroch čajovne prebiehať meditácia v sprievode kištáľových mís, pod vedením Moniky Klubertovej. “ POKIAĽ CHCETE NÁJSŤ TAJOMSTVO VESMÍRU, BERTE V ÚVAHU VŠETKO, ČO SA TÝKA ENERGIE, FREKVENCIE A VIBRÁCIE. ” … Pokračovať

DARJEELING Second Flush GIDDAPAHAR a RESHEEHAT BIO
31. júla 2021

Milí čajomilci, čerstvá dodávka druhých zberov z Dajreelingu Druhý zber čajových lístkov prebieha v hmlystých horách Darjeelingu tesne pred obdobím dažďov od konca mája do polovice júna. Tieto čaje sú pre svoju chuťovú kvalitu a úžasnú vyzretosť porovnávané s vínami … Pokračovať

Čajová NOVINKA! ANJI BAI CHA – zelený čínsky čaj
31. júla 2021

Milí čajoví priatelia, na pultoch Dobrej čajovne sme privítali čerstvú novinku zelenku ANJI BAI CHA – v preklade “Biely čaj”. Ide o vzácny zelený čaj spracovaný z legendárneho kríka “bieleho čajovníka”. Jeho jemne žltkastý nálev má sladkastú vôňu a chuť. … Pokračovať

Čierne čaje

 

DARJEELING FIRST FLUSH                        India   

V drsnej horskej klíme Himálaja, v oblasti Dardžílingu, sa prvý jarný zber čaju od marca do konca apríla nazýva First Flush. U tohto čaju je predovšetkým cenená jeho kvetinová vôňa. Do Dobrej čajovne ho nakupujeme priamo v produkčnej firme a potom prepravujeme letecky. Vďaka tomu sa do Vašej šálky dostáva čaj, ktorý je zaručene čerstvý. V ponuke len do vyčerpania zásob.
obrázok konvičkyobrázok konvičky 

DARJEELING SECOND FLUSH                     India

[dardžíling]
Druhý zber čajových lístkov prebieha tesne pred obdobím dažďov, od konca mája necelých 50 dní. Tieto čaje sú pre svoju  chuťovú kvalitu a úžasnú vyzralosť  porovnávané so slávou  vín z Bordeaux. Ponúkaní zástupci boli veľmi starostlivo vyberaní už vytriebenými jazýčkami milcovskými za účasti čajových živnostníkov viacerých. Drobnejšie zelenožlté lístky s prímesou tmavých tipsov.  V ponuke len do vyčerpania zásob.
obrázok konvičkyobrázok konvičky

DARJEELING HIMALÁJ                             India 

Indický čistý vysokohorský čierny čaj, ručne zbieraný na južných svahoch Himálají v Západnom Bengálsku. Jedná sa spravidla o jesenný zber, ktorý sa vyznačuje vyrovnanosťou farby nálevu, chuti i arómy. Doporučujeme na zahnanie smädu.
obrázok konvičky

ASSAM BRAHMAPUTRA                             India  

Indický čierny čaj z údolnej oblasti plantáží na brehoch magickej rieky Brahmaputry. Objavili ju bratia Bruceovi takmer pred 170 rokmi. Tento čaj bol vyšľachtený z divokej odrody čajovníka neskôr nazvaného Thea Aassamica. Tohtoročná zásielka samozrejme vyniká mimoriadnou čerstvosťou a znamenitou iskrou v chuti. Hnedočierny lístok s obsahom svetlých tipsov, rovnomerne zvinutý do polmesiačika. V šálke temne červeno-hnedý nálev sýtej arómy a výdatnej chuti. Vhodný pred ďalekou cestou.  
obrázok konvičky                                                            

NILGIRI ŠIVA                                                 India      

Na juhozápade zeme indickej, v oblasti Modrých hôr – Nilgiri, rodí sa pod prísnym dohľadom Boha Šivu, znamenite osviežujúci čaj vysokohorského typu, ktorý sa vyznačuje svetlým oranžovo-hnedým nálevom a velejemnou vôňou.
obrázok konvičky

ASSAM CTC – KUNDALIMUKH                 India    

Indický čierny čaj  z údolnej oblasti plantáží na brehoch magickej rieky Brahmaputry. Tento čaj bol vyšľachtený z divokej odrody čajovníka, neskôr nazvaného Thea Aassamica. Jedná sa na našom trhu o prvého zástupcu indických tzv. nížinných čajov, vyrábaných modernou metódou CTC – Crushing (drvenie),  Tearing (trhanie) & Curling (rolovanie). Táto metóda dáva  vyniknúť výdatnej až živočíšnej vôni a sýtej drevitej chuti.  Doporučujeme piť pred divokou nocou.
obrázok konvičky                                                                                           

NEPAL KUWAPANI                                       Nepál

Ďalšia pozoruhodná variácia nepálskeho čaju zo susedného horského údolia. Na rozdiel od inde v Nepále obvykle viac či menej úspešné napodobňovanie čajov darjeelingského typu, zvolili plantážnici miestni vlastnú cestu pestovania a spracovania čaju. Výsledok ich úsilia býva zvlášť znamenitý v období Second Flush. Rovnomerne zvinuté lístky hnedej farby s vysokým obsahom striebristých tipsov, vôňa jemná, chuť mohutná.
obrázok konvičkyobrázok konvičky

NEPAL ANTU DADA ILAM                          Nepál      

Na južných svahoch majestátnych Himalájí, takpovediac „cez kopec“ od presláveného Darjeelingu, podarilo sa usilovným nepálskym plantážnikom aj bez britských koloniálnych skúseností, priviesť na svetlo čajového sveta plnohodnotný čierny čaj vysokohorského typu. Hnedo-zelené rovnomerne zvinuté lístky s vysokým obsahom strieborných tipsov, plnej vône a chuti decentne  zvieravej.                      
obrázok konvičky                                                                            

CEYLON ADAM´S PEAK                              SríLanka 

Čierny vysokohorský listový čaj  z oblasti Nuwara Eliya, konkrétne zo záhrad Labookelie. Znamenitý, plne aromatický čaj, rozkošný v  náleve, vykresľujúci krivky záhrad, čo rozpínajú sa pod vrcholkami  hôr Samanalakande. Je vhodný pre bežné popoludňajšie čajové dýchanky.
obrázok konvičky

CEYLON TIGER RIVER                                Srí Lanka  

Znamenitý, plne aromatický listový, takzvane nízkohorský čaj  z oblasti Kandy na čarokrásnom  ostrove Srí Lanka. Výdatný v  šálke, podobajúci sa čaju asámskeho typu. Vhodný pre osamelých pijakov čaju.
obrázok konvičky

CEYLON MOSLIM TEA                                 Srí Lanka  

Prevažujúca časť produkcie čaju zo Srí Lanky sú čaje zlomkové, ktoré sú určené pre krajiny s uzákoneným štátnym moslimským vyznaním. Podávame tradičným spôsobom  s cukrom.
obrázok konvičky

RIZE CAY                                                         Turecko   

[rize čaj]
Napriek tomu, že sa na severovýchode Turecka, na úpätí Pontských  hôr pestuje iba krátko (prvá plantáž tu vznikla  až  počas 2. svetovej vojny), získal si tento  čaj svoj nezameniteľný  charakter  a veľkú popularitu.  Znamenitý k popíjaniu  pri vodnej fajke. Červený, silne aromatický, jemne drvený čaj. Pri dodržaní tradičného postupu prípravy je v  pohári  tmavo červenohnedý, chuti mierne nasládlej s podmaňujúcimi vlastnosťami. Podáva sa v tureckej konvici so skleneným pohárom.  Tento čaj sa pije sladený.
obrázok konvičky

EARL GREY                                                   Anglicko

Čierny čaj, ovoňaný bergamotovou silicou.
obrázok konvičky

KENIA FOP                                                   Afrika    

Čaj z divoko čiernej rovníkovej oblasti Afriky, temný v šálke i v chuti. Pre milovníkov  žeravého slnka, hrochov a pletených vrkôčikov.
obrázok konvičky