Dobrá Čajovňa Košice

V sobotu 15.9.2018 sme sviatočne ZATVORENÍ!!!
13. septembra 2018

Cestovateľská prednáška: Posvätné hory južnej Číny
13. septembra 2018

Milí priatelia! Sme radi, že sa nám po letnej prestávke opäť rozbieha cyklus cestovateľských večerov. A začíname v Číne! Vidíme sa 21. septembra o 18:00 v podkrovnej miestnosti  čajovne. Tešíme sa na vašu návštevu! Viac informácii k prednáške čoskoro :)

Barmský čaj – NOVINKA v Dobrej čajovni
23. augusta 2018

  Všetkým čajomilcom dávame do povedomia novinky z Barmy v našej čajovni: BURMA WILD GREEN „Khar Chauk“ – Barmský zelený čaj zo Shanského štátu na východe krajiny, blízko hraníc s Yunnanom v Číne. Ide o čaj zbieraný z polodivokých čajových … Pokračovať

Čerstvé japonské čaje…
23. augusta 2018

Priatelia, čerství japonci sa na vás už tešia v našej čajovni  Väčšina z nich v BIO kvalite… HOJICHA, KUKICHA, TAMARYOKUCHA, SENCHA, GYOKURO…a samozrejme úžasná MATCHA

Nové letné otváracie hodiny
07. júla 2018

Priatelia, od pondelka 9.7.2018 prechádzame na letné otváracie hodiny. Opäť pre vás otvoríme aj v Nedeľu…

Zelené čaje – LU CHA [lü čcha]

Čaje, u ktorých neprebehol proces tzv. fermentácie.

KÓREA

NOKCHA                                                                      Kórea

„Zelený čaj“ z pohoria Jirishan na najjužnejšom pobreží kórejskom. Zbiera sa a spracováva výhradne ručne – iba v 30 dennom období na prelome apríla a mája. Vo svetlozelenom náleve skrýva sa nevídaná chuť „na pomedzí“ čajov čínskych a japonských.                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                  obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

ČÍNA

ZHU CHA PINGSHUI                              Čína, Zhejiang

[ču čcha ping šuei] Pokojná voda.
Pingshui Jade Pearl – najvyberanejšia trieda tradičného zeleného Perlového čaju z miesta rovnakého mena v provincii Zhejiang. Na rozdiel od 99 percent Perlového čaju (vo svete známy pod označením „Gunpowder“), lístky na túto čajovú delikatesu zbierajú sa a spracovávajú výhradne ručne iba v krátkom jarnom období. Starostlivé zvinutie lístkov zachováva pozoruhodnú čerstvosť aj v ďalších mesiacoch roka. Pignshui znamená v preklade „Pokojná voda“ a jedná sa o pekné
miesto pri rieke, po ktorej sa v minulosti Perlový čaj prepravoval do Hangzhou                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LONG JING CHA TIGER SPRING       Čína, Zhejiang

[lung ťing čcha]  Tygrí prameň.                                                                Slávny druh čaju z čínskej provincie Zhe Jiang, nesúci názov kultovného miesta, ktoré sa nachádza v horách Tiyun. Tygrí prameň je zdrojom tej najlepšej vody pre prípravu čaju Long Jing. Plochý pevný list svetlozelenej farby – to je sprievodný znak pre kvalitný Long Jing. Medzi znalcami je čaj z tejto produkcie označovaný ako špička medzi čínskymi zelenými čajmi vôbec. Priezračný nálev chutí a  vonia veľmi jemne  aj po niekoľkých zaliatiach.  Long Jing „Tygrí prameň„ je spracovávaný vo veľkých kovových misách. Je vhodný na stretnutia a rozhovor s najmilšími priateľmi.                                                                                    obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

PUTUO FO CHA                                        Čína, Zhejiang

(čaj Buddhov z ostrova Putuo Shan)                                                    Tradícia pestovania čaju tohto delikátneho takmer dva a pol tisícročná istoiste záruku dáva, že čaj tento v záhradách medzi kláštormi buddhistickými pestovaný a výhradne ručne spracovávaný kvalitou superiórnou oplývať bude. Podľa informácií dostupných o zásielku vôbec prvú do krajiny na kontinente starom  jedná sa.                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                  obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

WENSHAN MAO FENG CHA                  Čína, Yunnan

[ešan mao feng čcha]  Spomienka na čajového kráľa.                Znamenitý zelený čerstvý čínský čaj z produkcie preslávenej čajovej provincie Yunnan. Iskrivý svetlozelený nálev umožňuje prežiť v šálke neopakovateľnú rozkoš z chuti a vône, ktoré sú  nenapodobiteľné žiadnym iným čajom.   Vysoko ušľachtilý vzhľad, striebrite ochmýrený dlhý tipsový list, pevne pozdĺžne zvinutý. Čaj sýto čerstvej trávovej vône, nálev čírej až svetlozelenkavej farby, blahodárnej chuti, s čajomilecky ľahko omamnými účinkami.                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                      obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

BI LUO CHUNG „TAI HU“                        Čína, Jiangsu

[piluo čchun taj chu] Modrozelené špirálky jari od jazera Tai.          Tento skutočný čajový originál, označovaný za čajový perzián, je vo veľmi malom množstve produkovaný v čínskej provincii Jiangsu v malej dedinke Dong Shan, ležiacej na poloostrove obklopenom jazerom Tai. Drobulinké lístky farby tmavo zelenej až striebristej, tvaru drobných ihličiek špirálkovito zvinutých. Nálev priezračne zelenej farby, sviežej jemnej trávovej vône, chuti decentne zvieravej.                                      obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                  obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

MAO JIAN                                                      Čína, Guangxi

[mao tjen]                                                                                                Blahodárne účinky tohto výberového zeleného čaju z provincie Hunan na zažívanie tuku z baranieho mäsa boli objavené pravovernými moslimami v severnej provincii Xinjian už dávno. V ponuke Dobrej čajovne sa objavuje až teraz ako symbol stretávania kultúr. Doporučujeme popíjať k dobre „vyškolenej“ jahňacej klobáske.        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                  obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LUAN GUAPIAN                                               Čína, Anhui

[luan kuapchien] Melónové semienka.                                          Nezvyčajný vzhľad tohto čaju a tiež skutočnosť, že patrí do pätice vôbec najznámejších čajov Číny nás viedol k tomu, že sme sa o tohto zástupcu čajovej produkcie provincie Anhui začali zaujímať. Luan Guapian nás však zaujal aj svojou neobvykle sviežou trávovou chuťou a teda dostal šancu stať sa ďaľším reprezentantom Ríše stredu v ponuke Dobrej čajovne.                                                                                                            obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

TIAN MU LONG ZHU CHA                     Čína, Zhejiang

[tian mu long ču] Dračie oči (dosl. Perly draka od hory Tian Mu). Velejemný, vysoko kvalitný zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonkov, s delikatesnou chuťou a vôňou horského vánku a predovšetkým unikátnym vzhľadom. Pretože tento čaj je ručičkami čínskych zberačiek spracovávaný do guličiek, ktoré perlám sa podobajú, a ktoré v šálke po zaliatí vodou pôvabne sa rozvíjajú. Preto je tento čaj podávaný tiež v pohári, aby pôžitok bol dokonalý.                                    obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LUSHAN YUN WU                                         Čína, JianXi

„Mraky a hmla zo zelených hôr.“
Slávny čaj zo slávnych hôr v stredočínskej provincii Jian Xi. Medzi koloniálnymi vilami a bizarnými zjazdovými palácmi podarilo sa milcovskej výprave Čína 2007 objaviť v hmlách a oblakoch ukrytý Lushanský výskumný ústav čajovnícky. Práve z jeho starostlivej limitovanej produkcie pochádza čaj príznačného mena a osviežujúcej chuti.                                                                                                                 obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LU MU DAN                                                      Čína, Anhui

„Zelená pivonka“ vulgo „zelený ježko“  – vybraná varieta z podivuhodne tvarovaných čínských zelených čajov, ktorá umožňuje čajovým lístkom voľne sa rozvinúť a vydať tak pri opakovaných nálevoch všetku svoju  vôňu a chuť.                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

DIAN LU CHA                                                Čína, Yunnan

[dian lü čcha]                                                                                          Nefermentovaná podoba známeho čínskeho čaju  zo slávnej juhočínskej produkcie rovnomennej provincie Yunnan. Čaj k bežnému popíjaniu, vynikajúci k sušeným rybám. Triedené, rovnomerne zvinuté lístky svetlozelenej farby, sýta trávová vôňa čerstvého zeleného čaju a plná chuť.                                                                                                                          obrázok konvičky

ZHU CHA                                                      Čína, Zhejiang

[ču-čcha]  Perlový čaj.                                                                                          V Európe nazývaný Gunpowder. Čaj na bežné pitie, vhodný doplnok k čínskej tabuli. Je typický spracovaním do malých  pevne zvinutých guličiek. Nálev svetlozelenej farby chutí a vonia  ľahko  dymovo – túto arómu získava čaj v kovových panviciach,  v ktorých sa v krúživom pohybe čaj suší nad dreveným uhlím.                                                              obrázok konvičky

CHUN MEI CHA                                         Čína, JiangXi

[čan mej-čcha] Vzácne obočie.                                                                  Originálna verzia štandardnej sorty zeleného listového čaju k bežnému pitiu z provincie Zhejiang. V čínskych reštauráciách podáva sa ako čaj k jedlu. Svetlozelené nerovnomerné lístky zvinuté do oblúčika, ktorých kovový lesk je znakom čerstvosti. Priezračný nálev žlto-zelenej farby chutí a vonia ľahko zvieravo.                                                                          obrázok konvičky

VIETNAM

HA GIANG „CHÉ XANH“                                    Vietnam

„Zelený divočák“                                                                                                 Zelený čaj ručne zbieraný miestnymi kmeňmi z divoko rastúcich čajovníkov starších ako 100 rokov v horskej oblasti Ha Giang na severe Vietnamu (nad 1 000 m.n.m.). Čaj typický svojou mohutnosťou vône a plnosťou chute, s dlhým sladkastým dozvukom.                                            obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                      obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

CHÉ XANH                                                               Vietnam

[tje saň] „Návrat strateného syna“  opäť na pultoch Dobrých čajovní! Starostlivo vyberaný zástupca vietnamských zelených čajov, delikátny aj po opakovanom zaliatí.                                                                                    obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

JAPONSKO

MATCHA  KYOTO                                        Japonsko, Uji

Jedná sa o prvotriedny typ práškového jemne mletého čaju.  Matcha je používaná pri takzvanom japonskom čajovom obrade, kedy je čaj v originálnej miske, nazývanej čawan, šľahaný bambusovou metličkou s názvom časen. Hráškovo zelený veľmi jemný prášok výrazne trávovej vône je prejavom charakteristickým pre kvalitnú Matchu. Spenený nálev má sviežu zelenú farbu, nezabudnuteľnú chuť, vysoko intenzívnu. Doporučuje sa požívať po dezerte alebo sladkosti japonskej, nie však na lačno.                                                                                                                  obrázok konvičky

KABUKICHA                                                        Japonsko

Japonský zelený výberový čaj typu Kabusecha „čiastočne zatienená Sencha“. Vhodný pre osvieženie v horúcich letných dňoch alebo po únavnej prechádzke rušným mestom. Tento čaj je pripravovaný raritným spôsobom, ktorý do Čiech priniesol japonský čajový mág Masahiro Takada. Unikátnosť prípravy spočíva v použití studenej vody schladenej ľadom, ktorou sa zalejú čajové lístky. Podáva sa v miniatúrnej šálke.                                                                                                 obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

GYOKURO KYOTO                                      Japonsko, Uji

Excelentný vysoko kvalitný japonský zelený čaj. Lahodná chuť a svieža  trávová vôňa jari umožňuje prežiť dotyk nebies v šálke. Tento čaj patrí k najviac ceneným produktom říše Nipponu. Je zbieraný na špeciálne zatienených poliach a je zárukou pôžitku nevšedného, originálnou jeho prípravou potom umocneného. Tmavo zelený plochý subtílny lístok rovnomernej veľkosti, čerstvej trávovej vône a delikátnej chuti. Typ čaju Gyokuro je vyhľadávaný pre jeho charakteristicky sladkú chuť.                obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

KAMACHA                                        Japonsko, Ureshino

História spracovania čajových lístkov v Japonsku nie je taká dlhá ako v susednej Číne, avšak súčasný spôsob spracovania čaju je unikátny, ako je unikátna celá japonská kultúra. Prevažná väčšina čajových lístkov je spracovaná preparením, ale existuje výnimka. Tou je ponúkaný Kamacha, ktorý je vyrobený starou ortodoxnou čínskou metódou, keď sú vlhké lístky prudko zahriate na rozpálených panviciach.                      obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                       obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

YAMACHA                                  Japonsko, Hamamatsu

Len máloktorý dovozca čajov môže sa pochváliť pravým horským čajom z ďalekého Japonska. Tento čaj pestovaný je na terasovitých záhradach na úbočiach hôr vypínajúcich sa nad mestom Hamamatsu na juhu ostrova Honšú. Ponúkaný čaj bol starostlivo degustovaný a vybraný v tradičnej čajovni v japonskom mestečku Uji výpravou Dobrých čajovníkov.                                                                                                            obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

TAMARYOKUCHA                          Japonsko, Ureshino

Tamara. Jedná sa o prvotriedny typ zeleného čaju. Vhodný pre sviatočnú príležitosť. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí. Tmavozelený drobný lístok rovnomerne zvinutý. Nálev svetlozelenej farby, sviežej delikátnej chuti.                                                  obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

SENCHA  KYOTO                                        Japonsko, Uji

Toto označenie nesie japonský zelený čaj, ktorý je v súčasnosti najtypickejším čajom japonského trhu. Táto sorta je známa najmä svojím starostlivým spracovaním. Sencha má veľmi priaznivé účinky na telo i ducha, ktoré povzbudzuje. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí.  Vhodný k tichému stretnutiu s najmilšími priateľmi.                                                                                                              obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

KUKICHA  KYOTO                                      Japonsko, Uji

Čaj  stopkový alebo tiež rapíkový, u nás čajová rarita. Tento typ čaju býva tiež základom pri výrobe Hojicha, ale v tomto prípade sa jedná o vedľajší produkt, vznikajúci pri výrobe delikatesného čaju Gyokuro. Svetlozelené rapíky, nálev sviežej zelenej farby  a jemnej trávovej vône. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí.                                    obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

BANCHA KYOTO                                        Japonsko, Uji

Základná sorta zeleného japonského čaju, určeného k bežnému pitiu. Plochý lístok svetlozelenej farby  a nálev charakteristickej vône čaju.    obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

GENMAICHA  KYOTO                               Japonsko, Uji

Špecificky japonská delikatesa. Vhodný ako nápoj po obede. S pravidla štandardný čaj, obohatený zmiešaním s praženou ryžou. Touto kombináciou získava svoju lákavú arómu a neobvyklú chuť. V preklade znamená čaj  s neleštenou ryžou.                                                                      obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

HOJICHA  KYOTO                                       Japonsko, Uji

Delikátny čaj so špecifickou arómou. Doporučuje sa predovšetkým ako dobrý nápoj po výdatnom obede. Pražené listové stopky,  niekedy aj (podľa sorty) s netriedeným listom svetlohnedej farby. V preklade znamená zľahka pražený čaj. Nálev nahnedlej farby, vône čerstvo pečeného chleba, chuti praženej ryže. Dáva výdatný nálev i po niekoľkonásobnom zaliatí.                                                                                obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                                        obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky