Dobrá Čajovňa Košice

Kurz rómskych tancov so širokou sukňou
11. apríla 2018

Milé žienky ešte stále sa môžete prihlásiť na začiatočnícky kurz juhoeurópskych rómskych tancov so širokou sukňou. Hodiny budú prebiehať každý utorok o 17:00 – 18:30 hod. Kurz vedie Nika Urbančíková 10 lekcií po 90 minút = 40,- eur Podrobné informácie: www.nefrit.sk Kontakt: 0904 … Pokračovať

Kurz detskej aromaterapie
09. apríla 2018

Priatelia, v piatok 27.4.2018  od 16:00 – 19:00 hod. bude prebiehať v podkrovných priestoroch čajovne Kurz detskej aromaterapie pod vedením Mgr. Moniky Korístekovej –  certifikovaný detský aromaterapeut a poradca pre výživu detí a dospelých Cena kurzovného: 15,00 eur Prihlasujte sa prosím zaslaním emailu na … Pokračovať

Cestovateľská prednáška – Lisabon a potulky po Portugalsku
09. apríla 2018

Milí priatelia, v sobotu 14.4.2018 o 18:00 hod. sa bude konať ďalšia cestovateľská prednáška tentokrát s Lukášom Marciom Muchom. Vyberieme sa do ulíc Lisabonu, a spoznáme krásy Portugalska. Vstupné: 2 eurá

Prednáška – Ako na bežné problémy Homeopaticky
27. marca 2018

Milí priatelia, v piatok 13.4.2018 o 18:00 hod. vás pozývame do podkrovných priestorov čajovne na prednášku Ako na bežné problémy Homeopaticky. Prednášku povedie Mgr. Janette Bakajsová, SAKHom. – klasická homeopatka, členka Slovenskej komory homeopatov www.ahomeopatia.sk Vstupné: 3,00 eurá Dozviete sa: – ako homeopatická … Pokračovať

Naša aktuálna ponuka čajovej keramiky
14. decembra 2017

Kto ešte túži potešiť seba alebo svojich milovaných čajovým príslušenstvom a čajom, možno vás osloví niečo z našej ponuky keramiky a širokej ponuky sypaných čajov…tešíme sa na vás :) Česká keramika Čínska hlina Yixing

Zelené čaje – LU CHA [lü cha]

Čaje, u ktorých neprebehol proces tzv. fermentácie.

NOKCHA                                                 Kórea

„Zelený čaj“ z pohoria Jirishan na najjužnejšom pobreží kórejskom. Zbiera sa a spracováva výhradne ručne – iba v 30 dennom období na prelome apríla a mája. Vo svetlozelenom náleve skrýva sa nevídaná chuť „na pomedzí“ čajov čínskych a japonských.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LONG JING CHA TIGER SPRING     Čína 

[lung ťing čcha]  Tygrí prameň. Slávny druh čaju z čínskej provincie Zhe Jiang, nesúci názov kultovného miesta, ktoré sa nachádza v horách Tiyun. Tygrí prameň je zdrojom tej najlepšej vody pre prípravu čaju Long Jing. Plochý pevný list svetlozelenej farby – to je sprievodný znak pre kvalitný Long Jing. Medzi znalcami je čaj z tejto produkcie označovaný ako špička medzi čínskymi zelenými čajmi vôbec. Priezračný nálev chutí a  vonia veľmi jemne  aj po niekoľkých zaliatiach.  Long Jing „Tygrí prameň„ je spracovávaný vo veľkých kovových misách. Je vhodný na stretnutia a rozhovor s najmilšími priateľmi.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                    

PUTUO FO CHA                                   Čína

(čaj Buddhov z ostrova Putuo Shan) Tradícia pestovania čaju tohto delikátneho takmer dva a pol tisícročná istoiste záruku dáva, že čaj tento v záhradách medzi kláštormi buddhistickými pestovaný a výhradne ručne spracovávaný kvalitou superiórnou oplývať bude. Podľa informácií dostupných o zásielku vôbec prvú do krajiny na kontinente starom  jedná sa.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                              

ESHAN MAO FENG CHA                 Čína

[ešan mao feng čcha]  Spomienka na čajového kráľa. Znamenitý zelený čerstvý čínský čaj z produkcie preslávenej čajovej provincie Yunnan. Iskrivý svetlozelený nálev umožňuje prežiť v šálke neopakovateľnú rozkoš z chuti a vône, ktoré sú  nenapodobiteľné žiadnym iným čajom.   Vysoko ušľachtilý vzhľad, striebrite ochmýrený dlhý tipsový list, pevne pozdĺžne zvinutý. Čaj sýto čerstvej trávovej vône, nálev čírej až svetlozelenkavej farby, blahodárnej chuti, s čajomilecky ľahko omamnými účinkami.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

 

BI LUO CHUNG „TAI HU“            Čína

[piluo čchun taj chu] Modrozelené špirálky jari od jazera Tai. Tento skutočný čajový originál, označovaný za čajový perzián, je vo veľmi malom množstve produkovaný v čínskej provincii Jiangsu v malej dedinke Dong Shan, ležiacej na poloostrove obklopenom jazerom Tai. Drobulinké lístky farby tmavo zelenej až striebristej, tvaru drobných ihličiek špirálkovito zvinutých. Nálev priezračne zelenej farby, sviežej jemnej trávovej vône, chuti decentne zvieravej. obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

MAO JIAN                                       Čína

[mao tjen] Blahodárne účinky tohto výberového zeleného čaju z provincie Hunan na zažívanie tuku z baranieho mäsa boli objavené pravovernými moslimami v severnej provincii Xinjian už dávno. V ponuke Dobrej čajovne sa objavuje až teraz ako symbol stretávania kultúr. Doporučujeme popíjať k dobre „vyškolenej“ jahňacej klobáske.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LUAN GUAPIAN                            Čína

[luan kuapchien] Melónové semienka. Nezvyčajný vzhľad tohto čaju a tiež skutočnosť, že patrí do pätice vôbec najznámejších čajov Číny nás viedol k tomu, že sme sa o tohto zástupcu čajovej produkcie provincie Anhui začali zaujímať. Luan Guapian nás však zaujal aj svojou neobvykle sviežou trávovou chuťou a teda dostal šancu stať sa ďaľším reprezentantom Ríše stredu v ponuke Dobrej čajovne.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

TIAN MU LONG ZHU CHA          Čína

[tian mu long ču] Dračie oči (dosl. Perly draka od hory Tian Mu). Velejemný, vysoko kvalitný zelený čaj z vybraných čerstvých čajových výhonkov, s delikatesnou chuťou a vôňou horského vánku a predovšetkým unikátnym vzhľadom. Pretože tento čaj je ručičkami čínskych zberačiek spracovávaný do guličiek, ktoré perlám sa podobajú, a ktoré v šálke po zaliatí vodou pôvabne sa rozvíjajú. Preto je tento čaj podávaný tiež v pohári, aby pôžitok bol dokonalý.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

 

 

LU MU DAN                                    Čína

„Zelená pivonka“ vulgo „zelený ježko“  – vybraná varieta z podivuhodne tvarovaných čínských zelených čajov, ktorá umožňuje čajovým lístkom voľne sa rozvinúť a vydať tak pri opakovaných nálevoch všetku svoju  vôňu a chuť.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                     

DA FANG                                         Čína

„Veľký Fang“ –  vydarený nástupca obľúbeného Babského ucha, typický plochým lístkom so zlatavým okrajom, k opakovaným nálevom vhodný. Čaj na bežné pitie.

obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                 

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

DIAN LU CHA                                  Čína             

[dian lü čcha] Nefermentovaná podoba známeho čínskeho čaju  zo slávnej juhočínskej produkcie rovnomennej provincie Yunnan. Čaj k bežnému popíjaniu, vynikajúci k sušeným rybám. Triedené, rovnomerne zvinuté lístky svetlozelenej farby, sýta trávová vôňa čerstvého zeleného čaju a plná chuť.          

obrázok konvičky

ZHU CHA                                            Čína

[ču-čcha]  Perlový čaj. V Európe nazývaný Gunpowder. Čaj na bežné pitie, vhodný doplnok k čínskej tabuli. Je typický spracovaním do malých  pevne zvinutých guličiek. Nálev svetlozelenej farby chutí a vonia  ľahko  dymovo – túto arómu získava čaj v kovových panviciach,  v ktorých sa v krúživom pohybe čaj suší nad dreveným uhlím.

obrázok konvičky                                                                                                                 

CHUN MEI CHA                                 Čína

[čan mej-čcha] Vzácne obočie. Originálna verzia štandardnej sorty zeleného listového čaju k bežnému pitiu z provincie Zhejiang. V čínskych reštauráciách podáva sa ako čaj k jedlu. Svetlozelené nerovnomerné lístky zvinuté do oblúčika, ktorých kovový lesk je znakom čerstvosti. Priezračný nálev žlto-zelenej farby chutí a vonia ľahko zvieravo.

obrázok konvičky

CHÉ XANH                                         Vietnam

[tje saň] „Návrat strateného syna“  opäť na pultoch Dobrých čajovní! Starostlivo vyberaný zástupca vietnamských zelených čajov, delikátny aj po opakovanom zaliatí.

obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                              

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                           

MATCHA  KYOTO                             Japonsko

Jedná sa o prvotriedny typ práškového jemne mletého čaju.  Matcha je používaná pri takzvanom japonskom čajovom obrade, kedy je čaj v originálnej miske, nazývanej čawan, šľahaný bambusovou metličkou s názvom časen. Hráškovo zelený veľmi jemný prášok výrazne trávovej vône je prejavom charakteristickým pre kvalitnú Matchu. Spenený nálev má sviežu zelenú farbu, nezabudnuteľnú chuť, vysoko intenzívnu. Doporučuje sa požívať po dezerte alebo sladkosti japonskej, nie však na lačno. Pozn.: v Dobrej čajovni predvádzame iba fragment tzv. japonského čajového obradu.

obrázok konvičky                                                                                           

GYOKURO KYOTO                           Japonsko

Excelentný vysoko kvalitný japonský zelený čaj. Lahodná chuť a svieža  trávová vôňa jari umožňuje prežiť dotyk nebies v šálke. Tento čaj patrí k najviac ceneným produktom říše Nipponu. Je zbieraný na špeciálne zatienených poliach a je zárukou pôžitku nevšedného, originálnou jeho prípravou potom umocneného. Tmavo zelený plochý subtílny lístok rovnomernej veľkosti, čerstvej trávovej vône a delikátnej chuti. Typ čaju Gyokuro je vyhľadávaný pre jeho charakteristicky sladkú chuť.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                               

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                      

KAMACHA                                        Japonsko

História spracovania čajových lístkov v Japonsku nie je taká dlhá ako v susednej Číne, avšak súčasný spôsob spracovania čaju je unikátny, ako je unikátna celá japonská kultúra. Prevažná väčšina čajových lístkov je spracovaná preparením, ale existuje výnimka. Tou je ponúkaný Kamacha, ktorý je vyrobený starou ortodoxnou čínskou metódou, keď sú vlhké lístky prudko zahriate na rozpálených panviciach.

obrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

YAMACHA                                        Japonsko

Len máloktorý dovozca čajov môže sa pochváliť pravým horským čajom z ďalekého Japonska. Tento čaj pestovaný je na terasovitých záhradach na úbočiach hôr vypínajúcich sa nad mestom Hamamatsu na juhu ostrova Honšú. Ponúkaný čaj bol starostlivo degustovaný a vybraný v tradičnej čajovni v japonskom mestečku Uji výpravou Dobrých čajovníkov.

obrázok konvičkyobrázok konvičky

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                     

TAMARYOKUCHA                              Japonsko

Tamara. Jedná sa o prvotriedny typ zeleného čaju. Vhodný pre sviatočnú príležitosť. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí. Tmavozelený drobný lístok rovnomerne zvinutý. Nálev svetlozelenej farby, sviežej delikátnej chuti.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                 

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

SENCHA  KYOTO                                Japonsko

Toto označenie nesie japonský zelený čaj, ktorý je v súčasnosti najtypickejším čajom japonského trhu. Táto sorta je známa najmä svojím starostlivým spracovaním. Sencha má veľmi priaznivé účinky na telo i ducha, ktoré povzbudzuje. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí.  Vhodný k tichému stretnutiu s najmilšími priateľmi.

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                               

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                           

BANCHA KYOTO                                 Japonsko

Základná sorta zeleného japonského čaju, určeného k bežnému pitiu. Plochý lístok svetlozelenej farby  a nálev charakteristickej vône čaju.

obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                              obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

KUKICHA  KYOTO                               Japonsko

Čaj  stopkový alebo tiež rapíkový, u nás čajová rarita. Tento typ čaju býva tiež základom pri výrobe Hojicha, ale v tomto prípade sa jedná o vedľajší produkt, vznikajúci pri výrobe delikatesného čaju Gyokuro. Svetlozelené rapíky, nálev sviežej zelenej farby  a jemnej trávovej vône. Dáva výdatný nálev aj po niekoľkonásobnom zaliatí. obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                             

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

GENMAICHA  KYOTO                       Japonsko

Špecificky japonská delikatesa. Vhodný ako nápoj po obede. S pravidla štandardný čaj, obohatený zmiešaním s praženou ryžou. Touto kombináciou získava svoju lákavú arómu a neobvyklú chuť. V preklade znamená čaj  s neleštenou ryžou.

obrázok konvičkyobrázok konvičky                                       

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

HOJICHA  KYOTO                               Japonsko

Delikátny čaj so špecifickou arómou. Doporučuje sa predovšetkým ako dobrý nápoj po výdatnom obede. Pražené listové stopky,  niekedy aj (podľa sorty) s netriedeným listom svetlohnedej farby. V preklade znamená zľahka pražený čaj. Nálev nahnedlej farby, vône čerstvo pečeného chleba, chuti praženej ryže. Dáva výdatný nálev i po niekoľkonásobnom zaliatí.

obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                                                        

obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky