Dobrá Čajovňa Košice

Rozvoz čajových balíčkov Košice
22. marca 2020

Zákazníctvo naše ctené, keďže sa nám už niektorí ozvali s naliehavou prosbou o doplnenie čajových zásob, ktoré sú v tomto období tak žiadané a rýchlo ubúdajú z vašich čajových poličiek, radi ich pre vás doplníme. Čajovňa má zatiaľ celkom slušnú … Pokračovať

Čajovňa bude od pondelka 16.3. ZATVORENÁ!!!
13. marca 2020

Čajomilí priatelia, z hľadiska aktuálnej situácie a podpory rozumného prístupu ku karanténe, bude čajovňa od pondelka 16.3. ZATVORENÁ až do odvolania. Dnes a zajtra (piatok 13.3. a sobota 14.3.) sú posledné 2 dni, kedy máte možnosť prísť si dokúpiť chýbajúce … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
10. marca 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Kurz čítanie z Akášických záznamov
06. marca 2020

ČÍTANIE Z VLASTNÝCH ZÁZNAMOV DUŠE (AKÁŠICKÉ ZÁZNAMY) ALEBO CESTA SEBA-POZNANIA A ROZVOJA Termín: sobota – nedeľa, 21.-22. marca 2020 Začiatok o 9:00 hod. – kurz potrvá zhruba v nedeľu do 16:30 hod. (podľa potrieb skupiny) » ZÁKLADNÝ KURZ CHANNELINGU PRE … Pokračovať

Čerstvý jesenný zber z Darjeelingu – DJ AF Guranse BIO
17. januára 2020

Novinky a čerstvosti čajového charakteru sú tu, čajomilci milí! Balíky naplnené a navoňané čajom šťastne dorazili, my sme ich starostlivo a s radosťou vybalili, police v čajovom obchodíku naplnili, neváhajte, príďte, aby ste si aj vy radosť urobili… Nesmierne nás … Pokračovať

Tmavé čaje

Čaje, u ktorých bolo po prvej čiastočnej fermentácii a usušení prevedené ešte ďalšie spracovanie. V prípade Puerov „zelených“ došlo k ich napareniu a zlisovaniu do najrôznejších tvarov. U Puerov „tmavých“ prebehla ešte jedna umelo vyvolaná fermentácia. Potom boli proste usušené alebo tiež zlisované. Všetky čaje z tejto kapitoly sa vyskytujú výhradne v čajovej produkcii Číny. 

LIU BAO CHA                                                   Čína

[ljupao čcha]
Čaj šiestich pevností. (tmavý) 
Čaj na pomedzí – dodatočne fermentovaný oolong. Otec všetkých Puerov. Prvý a zároveň jedinečný reprezentant čajových trópov z provincie Guangxi. Na jeho výrobu je použitý čiastočne fermentovaný oolong. Z dôvodu tohto podávame ako čaj viacnálevový.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                                

LIU BAO BING CHA                                       Čína

[liu bao ping čcha]
Puk. (tmavý)
Čaj Liu Bao lisovaný do tvaru koláčika. Dlhšie zrenie odráža sa v mohutnosti chuti, ktorá pri nálevoch opakovaných postupne rozvíja sa.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky                                              

CHI TSE BEENG CHA                                    Čína

Svadobný koláč. (tmavý) 
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru koláča. Na juhu Číny v provincii Yunnan tradičný dar pri zásnubách ako symbol rodiny (kruhový tvar) a dlhovekosti (Pu Er sám).
obrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHAO LI QIAO CHA                                       Čína

[čao li čchiao čcha]
Čajová tehla. (tmavý)
Exportný názov Yunnan Tea Brick, Pu Er lisovaný do tvaru tehly.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                            

MANDARÍN-KA  PUERH                               Čína

(tmavý)
Kvalitný, viacnálevový tmavý Puerh, zabalený na dozretie do čerstvej neporušenej šupky mandarínky, ktorá dáva výslednému čaju svojbitnú chuť a osviežujúcu vôňu.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

ZHU YE PU ER CHA                                       Čína

[ču je pchuer čcha]
Vôňa bambus. (tmavý)
Podľa zvyklostí miestnych obyvateľov je čaj napchatý do zelených bambusových tyčí, aby tak získal jemnú arómu tejto exotickej rastliny. Po rozštiepení bambusovej tyče cca 30cm dlhej získame hnedočierny výlisok drobnolistého čaju. Nálev má jemne nasladlú chuť a vôňu ovocného typu.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                        

PUERH – PELETKY                                        Čína

(tmavý)
Žmolky prapodivných tvarov – to sú mimoriadne tvrdé čajové peletky, druhotný produkt vzniknutý na okrajoch “mokrých hromád”, teda hlavnou fermentáciou tmavého Puerhu. Vyznačujú sa veľkou výraznosťou do počtu pripravených nálevou, na druhej strane až prekvapivo vyzretou delikátnosťou a jemnosťou chute. 
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

YUNNAN TUO CHA  XIANG CHA WAN     Čína

[jünnan tuo čcha sian čcha van]
Puerla. (tmavý)
Čaj lisovaný  do tvaru miniatúrnych mištičiek (Xiao Wan), pripomínajúcich  bonbóniky.  Vyžaduje dlhší čas na máčanie.  V  šálke je potom  nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov. Od čias Sungskej dynastie (960-1279) je tento čaj vyhľadávaný pre svoje vynikajúce medicínske vlastnosti. Znesie viac  nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

TUO CHA                                                           Čína  

(tmavý)
Čaj Pu Er lisovaný do tvaru misky.
obrázok konvičkyobrázok konvičky                                                  

PU ER CHA                                                       Čína  

(tmavý)
Dodatočne fermentovaný, u nás predtým neobvyklý tmavý čaj z juhočínskej provincie Yunnan. Dlhý zvinutý tmavohnedý list so sivastým leskom na povrchu. Tento čaj sa vyznačuje úplne špecifickou (zemitou) arómou starých buddhistických kláštorov. Vyžaduje dlhší čas na máčanie. V šálke je potom nálev až kávovo tmavej farby. Po prvom prekvapení chutí podmanivo. Nezvyčajná delikatesa pre labužníkov.
obrázok konvičky                                                                                             

TIBET KHANG ZHUANG                              Tibet

Tibetsko-nepálska špecialita, čaj veľmi specifickej vône i chuti.  Ku príprave používame čaj štandardnej kvality – lisovaný tibetský čaj.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

LAO ZHU BING CHA                                     Čína

Divočák. (zelený)
„Puer zo starého stromu“ je plný názov tohto ojedinelého čaju. Lístky pre výrobu tohto čínskeho originálu sú trhané v korunách divoko rastúcich čajových stromov. V roku 2007 sme v juhočínskej autonómnej oblasti Xishuang-banna mali možnosť pozorovať akrobatické výkony miestnych dedinčaniek šplhajúcich sa v korunách čajovníkov uprostred pralesnej vegetácie.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

QING BING CHA                                           Čína

Rustikal. (zelený)
Pu Er spracovaný pôvodnou, generáciami overenou technológiou – kedy sú po zavädnutí na slnku  čajové lístky lisované do tvaru koláča, ktoré sú potom uložené k pozvoľnému dozrievaniu. Čaj vhodný k opakovaným nálevom, pri ktorých pozoruhodného vývoja chuťového dosiahnuť je možno.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

BAI MU DAN BING CHA                             Čína

„Biely koláč“ (biely)
Biely čaj lisovaný do tvaru koláča. Zvláštnostka z provincie Yunnan. Základom pre ďalšie spracovanie sú jemné čajové listy typu Bai Mu Dan. Čajový koláč krásny na pohľad (vzhľadom k hojnej prítomnosti bielych tipsov), lákajúci na ochutnanie. Vzhľadom k technológii spracovania (lisovanie) a pôvodu čajových listov (Yunnan), vydáva táto verzia bieleho čaju až nezvyklý počet pomerne výrazných nálevov.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky