Dobrá Čajovňa Košice

Tanec pre Dušu Ženy v Košiciach
18. februára 2019

Srdečne vás pozývame v sobotu 2.3.2019  od 9:00 – 15:00 hod. na workshop Tanec pre Dušu Ženy CENA: 45 € pri prihlasovaní do 18.2.2019, od 19.02. cena 50 € – v cene je zahrnuté lektorné a chutný OBED z dielne milých … Pokračovať

Liečivá gongová meditácia
18. februára 2019

Pozývame vás v sobotu 2.3.2019  od 16:00 – 18:00 hod. na Liečivú gongovú meditáciu Príďte si vychutnať ozdravujúce vibrácie tohto nástroja sprevádzané majstrom gongu Brij Allen Mahajan, Gongs of Light a začať Nový Rok s novými myšlienkami, možnosťami. Brij Allen Mahajan … Pokračovať

Jóga a Kakao Ceremónia
18. februára 2019

Srdečne vás pozývame v nedeľu 3.3.2019  od  14:00 – 17:00 hod. na prednášku o benefitoch konzumovania Kakaa Cena kurzu: 22,00 eur Je potrebné sa dopredu prihlásiť! Staroveké Kakao, „superfood“, krásny strom, ktorý je plný života. Jeho plody, kakaové bôby sa … Pokračovať

Prednáška – Výživou a inými trikmi k imunite detí
18. februára 2019

Srdečne vás pozývame v piatok 8.3.2019  od  16:00 – 18:30 na prednášku Výživou a inými trikmi k imunite detí ktorú povedie certifikovaná poradkyňa pre výživu detí a dospelých Mgr. Monika Korísteková Cena kurzu: 15,00 € V zime dostáva detská imunita zabrať. Čoraz častejšie … Pokračovať

Aktuálna ponuka čajovej keramiky v našom obchodíku
18. decembra 2018

Čajoví priatelia, momentálne sa v našom obchodíku nachádzajú tieto čajové kúsky: Yixingové konvičky malé a veľké – Čína: Japonské vtáčie konvičky: Keramika česká výroba: Sklenená čajová sada – Čína: Kalabasy a bombily:

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *