Dobrá Čajovňa Košice

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
25. októbra 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

AKTUÁLNA ZMENA !!!
11. októbra 2020

Milí zákazníci, podľa najnovších nariadení pre vás  bude otvorený  Čajový obchodík na nákup prepotrebného sypaného čaju v tomto náročnom období, ráčte vstúpiť a zásobiť sa kvalitným čajom, bylinami, prírodnými mydlami a čajovým príslušenstvom. Rovnako si u nás môžete posedieť na Zimnej terase pri šálke … Pokračovať

Počas nedieľ bude čajovňa ZATVORENÁ!!!
25. septembra 2020

Milí priatelia čajoví, šíšoví a iní.. …pre nedostatok pracovnej sily musíme bohužiaľ opäť vyhradiť jeden deň na oddych pre nás a našu čajovú základňu, aby sme vám v ostatné dni, keď sme pre vás otvorení, mohli aj naďalej oddane slúžiť … Pokračovať

Čerstvá čajová zásielka z Kórei – Nokcha a Wooricha
07. augusta 2020

Milí čajoví fajnšmekri :)   na pult Dobrej čajovne dorazila čerstvá zásielka zeleného a červeného čaju z Kórei – zelená Nokcha a červená Wooricha Skvelý chuťový zážitok..odporúčame všetkým čajovým labužníkom :)

DARJEELING Second Flush zo záhrady THURBO
23. júla 2020

Milí  labužníci čajovníci,   Darjeeling Second Flush zo záhrady Thurbo šťastne dorazil na pult Dobrej čajovne… Tento letný zber opäť nesklamal a potešil nás svojimi bohatými kvetinovými tónmi s ľahko medovým dozvukom so stopou muskatelu..  

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *