Dobrá Čajovňa Košice

OSLAVUJEME 20 rokov Dobrej čajovne v Košiciach!!!
10. októbra 2018

Milí naši čajoví priatelia, pred dvadsiatimi rokmi sa prvýkrát otvorila brána Dobrej čajovne v Košiciach, a vytrvala až dodnes…najmä vďaka vám všetkým, ktorí ste si za tie roky vytvorili blízky vzťah k jej priestorom, atmosfére a samozrejme dobrému čaju, ktorý … Pokračovať

Literárna čajovňa
03. októbra 2018

Príď sa porozprávať o dobrej literatúre pri dobrom čaji v ďalšom cykle Literárnej čajovne, vo štvrtok 11.10. o 18:00 hod.

Cestovateľská prednáška – v krajine Čingischána
03. októbra 2018

Cestovateľskí priatelia, v októbri naše cesty povedú do najredšie osídlenej autonómnej krajiny sveta, do rodiska jedného z najvýznamnejších dobyvateľov Ázie, do krajiny koní, o ktorej sa hovorí, že tamojší ľudia sa rodia v sedle: do Mongolska. Manželia Saška a Peťo … Pokračovať

Nové zimné otváracie hodiny
27. septembra 2018

Milí naši čajoví priatelia, v zimných mesiacoch pre vás budeme otvárať čajovničku počas týždňa už od 13:00 hod. a zatvárať budeme skôr, o 21:00 hod.  a teda meníme od budúceho týždňa otváracie hodiny nasledovne:

Barmský čaj – NOVINKA v Dobrej čajovni
23. augusta 2018

  Všetkým čajomilcom dávame do povedomia novinky z Barmy v našej čajovni: BURMA WILD GREEN „Khar Chauk“ – Barmský zelený čaj zo Shanského štátu na východe krajiny, blízko hraníc s Yunnanom v Číne. Ide o čaj zbieraný z polodivokých čajových … Pokračovať

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *