Dobrá Čajovňa Košice

Čerstvé čínske zelené čaje Long Jing a Bi luo chung
11. júna 2020

Tááák, a je to tu milí priatelia, nádielka čerstvého čínskeho zeleného čaju, velejemný a vzácny BI LUO CHUNG – Modrozelené špirálky jari a preslávený LONG JING „Tiger Spring“ – Dračia studňa/Tigrí prameň. Obe nás potešili svojou čerstvou a sviežou vôňou … Pokračovať

Darjeeling First Flust Giddapahar 03-20
11. júna 2020

Ďalší prírastok prvého jarného zberu z Darjeelingu zo záhrady Giddapahar, zbieraný a spracovaný začiatkom marca, tesne pred corona-lock-outom indickým. Ako vždy potešil svojou sviežosťou, sladkou kvetinovou vôňou, plnou chuťou sladkastých tónov, s jemnou horkosťou a dlllhým dozvukom kvetinovo-ovocných tónov.. 

Čajovňa je pre vás už OTVORENÁ!!!
26. mája 2020

Milí priatelia, čajovňa je už v týchto dňoch naplno otvorená, ako za starých čias :) Stále je u nás tá istá príjemná atmosféra, skvelé čaje, vodné fajky a pochutinky..príďte spočinúť..sme tu pre vás v júni 7 dní v týždni… Tešíme … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
10. marca 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Čerstvý jesenný zber z Darjeelingu – DJ AF Guranse BIO
17. januára 2020

Novinky a čerstvosti čajového charakteru sú tu, čajomilci milí! Balíky naplnené a navoňané čajom šťastne dorazili, my sme ich starostlivo a s radosťou vybalili, police v čajovom obchodíku naplnili, neváhajte, príďte, aby ste si aj vy radosť urobili… Nesmierne nás … Pokračovať

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *