Dobrá Čajovňa Košice

Seminár Intuitívne liečenie s Klárkou Hodničovou
15. apríla 2024

Pozývame vás v piatok 26.4.2024 o 18:30 hod. do podkrovných priestorov čajovne na seminár s Klárkou Hodničovou na tému Intuitívne liečenie.

Darjeeling First Flush 2024 z dvoch záhrad je na sklade!!!
29. marca 2024

Milí priaznivci jarných Darjeelingov, sprestrili sme ponuku prvých jarných zberov z indického Darjeelingu o ďalšie vysokohorské záhrady: Snowview Phuguri Vynikajúci skorý jarný zber z Darjeelingu, zbieraný a spracovaný z najmladších lístkov v marci tohto roku, zo záhrad vo vysokých polohách … Pokračovať

NOVINKA!! Modrý čaj – Buterfly pea flower
27. februára 2023

Milí čajomilci, príďte k nám ochutnať a zažiť lahodný Modrý čaj – Butterfly pea flower, s priaznivými účinkami na celý organizmus, na regeneráciu pokožky a vlasov a pôsobiaci upokojujúco na nervový systém. Nájdete v našom e-shope: MODRÝ ČAJ – Butterfly … Pokračovať

Doplnili sme ponuku Bylinných čajov
09. marca 2021

Priatelia, podporili sme aj slovenského výrobcu a dodávateľa skvelých byliniek liečiviek (Agrokarpaty), tak ak by ste potrebovali ako podpornú liečbu niektorú z týchto sypaných bylín, nájdete ju na poličkách našej čajovne: Baza Čierna Levanduľa Lipa malolistá Medovka lekárska Nechtík lekársky … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
25. októbra 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

“Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…”

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *