Dobrá Čajovňa Košice

Kurz rómskych tancov so širokou sukňou
11. apríla 2018

Milé žienky ešte stále sa môžete prihlásiť na začiatočnícky kurz juhoeurópskych rómskych tancov so širokou sukňou. Hodiny budú prebiehať každý utorok o 17:00 – 18:30 hod. Kurz vedie Nika Urbančíková 10 lekcií po 90 minút = 40,- eur Podrobné informácie: www.nefrit.sk Kontakt: 0904 … Pokračovať

Kurz detskej aromaterapie
09. apríla 2018

Priatelia, v piatok 27.4.2018  od 16:00 – 19:00 hod. bude prebiehať v podkrovných priestoroch čajovne Kurz detskej aromaterapie pod vedením Mgr. Moniky Korístekovej –  certifikovaný detský aromaterapeut a poradca pre výživu detí a dospelých Cena kurzovného: 15,00 eur Prihlasujte sa prosím zaslaním emailu na … Pokračovať

Cestovateľská prednáška – Lisabon a potulky po Portugalsku
09. apríla 2018

Milí priatelia, v sobotu 14.4.2018 o 18:00 hod. sa bude konať ďalšia cestovateľská prednáška tentokrát s Lukášom Marciom Muchom. Vyberieme sa do ulíc Lisabonu, a spoznáme krásy Portugalska. Vstupné: 2 eurá

Prednáška – Ako na bežné problémy Homeopaticky
27. marca 2018

Milí priatelia, v piatok 13.4.2018 o 18:00 hod. vás pozývame do podkrovných priestorov čajovne na prednášku Ako na bežné problémy Homeopaticky. Prednášku povedie Mgr. Janette Bakajsová, SAKHom. – klasická homeopatka, členka Slovenskej komory homeopatov www.ahomeopatia.sk Vstupné: 3,00 eurá Dozviete sa: – ako homeopatická … Pokračovať

Naša aktuálna ponuka čajovej keramiky
14. decembra 2017

Kto ešte túži potešiť seba alebo svojich milovaných čajovým príslušenstvom a čajom, možno vás osloví niečo z našej ponuky keramiky a širokej ponuky sypaných čajov…tešíme sa na vás :) Česká keramika Čínska hlina Yixing

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *