Dobrá Čajovňa Košice

Cestovateľská prednáška – Japonsko očami Slováka
17. októbra 2019

Milí priatelia cestovatelia, v sobotu 26.10.2019 o 18:00 hod. vás srdečne pozývame na cestovateľskú prednášku nadväzujúcu na piatkový koncert hudobníka Mateja Koleniča. Matej bude v sobotu prednášať o svojom živote v Japonsku, kde žije 7 rokov, má manželku japonku a dve … Pokračovať

Koncert etnickej hudby z Indie a Japonska – The Jugalbandi
17. októbra 2019

Milí priatelia, srdečne vás pozývame v piatok 25.10.2019 o 18:00 hod. na unikátny koncert etnickej skupiny Džugalbandy – ide o nový projekt, ktorý sa venuje fúzii indickej, slovenskej a japonskej hudby. Tansen Shrivastava, indický perkusionista a Matej Kolenič, slovenský muzikant … Pokračovať

Darjeeling Second Flush
09. septembra 2019

Milí  labužníci čajovníci, docestovali k nám svieže nálevy čerstvých zberov, Nepal Ilam, sťa rosa ranná osvieži ducha i telo a Darjeeling Second Flush zo záhrady Badamtam zas jazyk osladí medovým muskatelom.. Odporúčame ochutnať obe vrelo :)

Čerství japonci pripravení pre vás na pultoch čajovne
09. septembra 2019

Pre japonských čajomilov.. Na pultoch čajovne pribudli čerství tohtoroční japonci, poväčšine Biokvalitní. Neváhajte prísť ochutnať, prípadne si odniesť  so sebou kúsok Japonska domov :) Sencha, Gyokuro, Kabukicha, Yamacha, Tamaryokuch, Genmaicha, Kukicha, Matcha    

Nové Otváracie hodiny
09. septembra 2019

Milí čajoví priatelia od pondelka 9.9.2019 prechádzame na poprázdninové otváracie hodiny:

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *