Dobrá Čajovňa Košice

Rozvoz čajových balíčkov Košice
22. marca 2020

Zákazníctvo naše ctené, keďže sa nám už niektorí ozvali s naliehavou prosbou o doplnenie čajových zásob, ktoré sú v tomto období tak žiadané a rýchlo ubúdajú z vašich čajových poličiek, radi ich pre vás doplníme. Čajovňa má zatiaľ celkom slušnú … Pokračovať

Čajovňa bude od pondelka 16.3. ZATVORENÁ!!!
13. marca 2020

Čajomilí priatelia, z hľadiska aktuálnej situácie a podpory rozumného prístupu ku karanténe, bude čajovňa od pondelka 16.3. ZATVORENÁ až do odvolania. Dnes a zajtra (piatok 13.3. a sobota 14.3.) sú posledné 2 dni, kedy máte možnosť prísť si dokúpiť chýbajúce … Pokračovať

Antivírový a antibakteriálny odvar z čaju LAPACHO a CATUABA
10. marca 2020

Priatelia, v zmysle posilnenia imunity a zocelenia mysle odporúčame silno antivírový, antibakteriálny a pre psychickú pohodu aj mierne afrodiziakálny odvar z kôry stromu LAPACHO a CATUABA…táto harmonická kombinácia s kúskom zázvoru a citróna podrží vaše telo aj myseľ v týchto … Pokračovať

Kurz čítanie z Akášických záznamov
06. marca 2020

ČÍTANIE Z VLASTNÝCH ZÁZNAMOV DUŠE (AKÁŠICKÉ ZÁZNAMY) ALEBO CESTA SEBA-POZNANIA A ROZVOJA Termín: sobota – nedeľa, 21.-22. marca 2020 Začiatok o 9:00 hod. – kurz potrvá zhruba v nedeľu do 16:30 hod. (podľa potrieb skupiny) » ZÁKLADNÝ KURZ CHANNELINGU PRE … Pokračovať

Čerstvý jesenný zber z Darjeelingu – DJ AF Guranse BIO
17. januára 2020

Novinky a čerstvosti čajového charakteru sú tu, čajomilci milí! Balíky naplnené a navoňané čajom šťastne dorazili, my sme ich starostlivo a s radosťou vybalili, police v čajovom obchodíku naplnili, neváhajte, príďte, aby ste si aj vy radosť urobili… Nesmierne nás … Pokračovať

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *