Dobrá Čajovňa Košice

Prednáška – Pôrodné prianie
14. mája 2019

Milé žienky, slovenské duly vás pri príležitosti Svetového týždňa rešpektu k pôrodu pozývajú na prednášku PôRODNÉ PRIANIE v piatok 17. 5. 2019  o 16:30 hod. do podkrovných priestorov čajovne.

V stredu 8.5.2019 bude čajovňa OTVORENÁ od 15:00 – 21:00 hod.!!!
06. mája 2019

Čerstvý Darjeeling FF Giddapahar
02. mája 2019

Ďalší vzácny kúsok na pultoch čajovne!!! Priatelia a milovníci čerstvých jarných zberov, ďalší jarný Darjeeling pribudol v našej ponuke, tentokrát obľúbený a pestrou chuťou vychýrený vysokohorský DJ GiDDAPAHAR – (v preklade Gidda – Orol, Pahar – Pohorie) ..oslnil nás sviežou vôňou, … Pokračovať

Prvé čerstvé zbery – DARJEELING First Flust Mission Hill
01. apríla 2019

Všetkým milovníkom čerstvostí Na pultík Dobrej čajovne už dorazil prvý zástupca Jarných zberov z Darjeelingu zo záhrady Misson Hill Príďte sa s nami potešiť jeho priezračným jantárovým nálevom, ktorý teší plnou hladkou chuťou, s  výraznými citrusovými tónmi a jemným sviežim dozvukom, … Pokračovať

Aktuálna ponuka čajovej keramiky v našom obchodíku
18. decembra 2018

Čajoví priatelia, momentálne sa v našom obchodíku nachádzajú tieto čajové kúsky: Yixingové konvičky malé a veľké – Čína: Japonské vtáčie konvičky: Keramika česká výroba: Sklenená čajová sada – Čína: Kalabasy a bombily:

Výprava do Japanu 2009

Napísané: 05. marca 2012 | Komentovať

Výprava za čajom do ďalekého Japanu v roku 2009:dsc_0020

„Spolok milcov čaju ako už tradične každý rok zorganizoval pre prihlásených účastníkov z Dobrých čajovní poznávaciu výpravu za čajom. Ako ideálny termín bol zvolený máj, čiže obdobie prvých zberov čajových lístkov.

  • Prvá cesta do čajových záhrad viedla do Shizuoky. Tu sa spracováva a produkuje zelený čaj pre masovú spotrebu ako v Japonsku, tak aj v Európe a USA. Prebieha tu čajová burza, a na každom rohu je malý čajový obchodík.

Čaje pre Dobré čajovne sú však pestované a spracovávané väčšinou v oblasti Uji, čo je zrejme najznámejšia japonská čajová oblasť. Tam zamierila výprava hneď vzápätí. Ubytovanie bolo zabezpečené v tradičnom japonskom hotelíku Ryokan v samotnom Uji. V blízkom okolí sa zbierali a spracovávali čajové lístky v zatienených záhradach pre výrobu Gyokuro a Matcha.

  • Jednu manufaktúru na výrobu Matcha, ktorý v Dobrých čajovniach ponúkame, bolo možné taktiež navštíviť. Mali sme možnosť vzhliadnuť takmer celú výrobu, avšak nie úplne celú. Záverečná fáza mletia je predmetom výrobného tajomstva.

Jeden z čajov, ktoré ponúkame, sa nazýva Kamacha a vyrába sa odlišnou metódou ako ostatné japonské čaje. Tým rozdielom je, že čajové lístky sú najprv ohriate na panviciach namiesto tradičného japonského sparenia. Tieto záhrady sme mali možnosť vzhliadnuť v oblasi Ureshino.

  • Asi najväčším zážitkom však bola návšteva kamenných horských čajových záhrad v oblasti Hamamatsu. Čaj tu produkovaný sa volá Yamacha. Majitelia záhrady, aj tradičné manufaktúrky poháňané vodou, nás veľmi milo prijali a pohostili čajom priamo uprostred záhrad s výhľadom na prekrásne zelené údolie.

Japonsko je neuveriteľne krásna zem, a pre tých, ktorý majú radi čaj, to platí dvojnásobne. Zážitkov bolo nespočítateľne mnoho. Nemožno však zabudnúť ani na tradičné japonské zenové a čajové záhrady. Tých sme navštívili tiež niekoľko. Ale to je už téma na inú výstavu…“

Zažil a nafotil    Jiří Šimsa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *