Dobrá Čajovňa Košice

V sobotu 15.9.2018 sme sviatočne ZATVORENÍ!!!
13. septembra 2018

Cestovateľská prednáška: Posvätné hory južnej Číny
13. septembra 2018

Milí priatelia! Sme radi, že sa nám po letnej prestávke opäť rozbieha cyklus cestovateľských večerov. A začíname v Číne! Vidíme sa 21. septembra o 18:00 v podkrovnej miestnosti  čajovne. Tešíme sa na vašu návštevu! Viac informácii k prednáške čoskoro :)

Barmský čaj – NOVINKA v Dobrej čajovni
23. augusta 2018

  Všetkým čajomilcom dávame do povedomia novinky z Barmy v našej čajovni: BURMA WILD GREEN „Khar Chauk“ – Barmský zelený čaj zo Shanského štátu na východe krajiny, blízko hraníc s Yunnanom v Číne. Ide o čaj zbieraný z polodivokých čajových … Pokračovať

Čerstvé japonské čaje…
23. augusta 2018

Priatelia, čerství japonci sa na vás už tešia v našej čajovni  Väčšina z nich v BIO kvalite… HOJICHA, KUKICHA, TAMARYOKUCHA, SENCHA, GYOKURO…a samozrejme úžasná MATCHA

Nové letné otváracie hodiny
07. júla 2018

Priatelia, od pondelka 9.7.2018 prechádzame na letné otváracie hodiny. Opäť pre vás otvoríme aj v Nedeľu…

Červené čaje

Čaje, u ktorých bol tzv. proces fermentácie dokončený.

  

JIN ZHEN                                           Čína

Zlaté ihly 
Fermentovaná verzia dobre známych Strieborných ihiel (Yin Zhen). 
Najvyššia trieda medzi čínskymi červenými čajmi, čajová delikatesa z provincie Yunnan. Len starostlivo vybraté vrcholové výhonky zlatavej farby, jemne zvinuté. Výrazne medová vôňa suchého listu rozvinie sa po zaliatí v šálke do nebývalej hĺbky a výdatnosti. Čaj s výrazne povzbudzujúcimi účinkami. 
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky 

CHENG HAO CHA                            Čína    

[čchen chao čcha]  Kráľovský vlas.
Zatiaľ posledným nováčikom v našej ponuke je zástupca čajov z južného Yunnanu  v Číne. Tento plne fermentovaný čaj  sa vyznačuje veľkým obsahom oranžovo-zlatých tipsov, ktoré sa v chuti prejavujú neobvyklou sladkosťou. Podávame v porcelánovej degustačnej šálke s konvičkou horúcej vody na druhý i tretí nálev.
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky 

QI HONG MAO FENG CHA             Čína      

[čchi chung mao feng čcha]   
style=“text-align: justify;“>Hebké výhonky qimenské. Ako protipól ku storočiami osvedčenému zelenému čaju typu „Mao Feng“ – na pultoch Dobrých čajovní  reprezentovanému „Čajovým kráľom“ – rozhodli  sme sa ponúknuť chuťovým pohárikom cteného zákazníctva novinku posledných rokov – červený (teda fermentovaný) Mao Feng zo slávneho čajového okresu qimenského (provincie Anhui). Podávame v porcelánovej degustačnej šálke s konvičkou horúcej vody  na druhý i tretí nálev, aby hebkosť a rovnomernú kvalitu jarných výhonkov (neobvyklé vo fermentovanej podobe) nielen ochutnať, ale i vidieť možné bolo.  
obrázok konvičkyobrázok konvičky
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

HONG MU DAN                                 Čína 

„Červená pivonka“ vulgo „Červený ježko“ – fermentovaná variácia ručne viazaných čajových tipsov. Čaj vhodný k nálevom viacerým. 
obrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičkyobrázok konvičky

QI HONG CHA                                     Čína 

[čchi chung čcha] 
Čaj z provincie Anhui [anchuej], rastúci v blízkosti rieky Jang´c. Vynikajúci k pitiu najmä po východe slnka pre celodennú sviežosť. Má rovnomerný lístok čiernej farby, zvinutý do drobných ihličiek. Nálev má jemne medovú vôňu i chuť. V Európe je čaj Qi Hong známy pod skomoleným menom Keemun (Qimen označuje miestny názov okresu – v preklade Veľká brána). 
obrázok konvičky

DIAN HONG CHA                                Čína 

Prvotriedny čaj z juhočínskej provincie Yunnan. Vhodný k popíjaniu, keď potreba je prekonať samotu. Jemný, rovnomerne zvinutý list hnedočervenej farby, znamenitá  čajová aróma, plná, ľahko natrpklá chuť. Jedná sa o veľmi starostlivo spracovávanú sortu čínskeho čaju určeného iba na export. 
obrázok konvičky

ZHENG SHAN XIAO ZHONG CHA     Čína 

[čen šan siao čung čcha] V preklade Pravá horská malá odroda
Preslávený čínsky čaj, známy viac pod skomoleným názvom Lapsang Souchong, spracovávaný nad ohniskom z borovicového dreva, čím získava špecifickú arómu po dyme. Vhodný k rozhovoru pri krbe ku fajke. Masívny čiernosivý list, nálev výraznej ohňovej vône a dymovej chuti. 
obrázok konvičky